Додик, Човић и Изетбеговић коначно успјели договорити формирање државне власти

0
582

Лидери СНСД-а Милорад Додик, СДА, Бакир Изетбеговић, и ХДЗ-а Драган Човић данас су успјели договорити формирање државне власти.

У згради Предсједништва БиХ одржан је састанак делегација СДА, СНСД-а и ХДЗ-а БиХ о формирању власти на нивоу државних институција.

Делегације су данас предводили лидери странака Бакир Изетбеговић, Милорад Додик и Драган Човић, а домаћин састанка био је Додик.

Човић је након састанка рекао да су лидери били близу договора и да се нада како је ово крај преговора што се тиче ресора. Он је рекао да се нада како ће данас свако ставити на документ оно што се избалансирало на преговорима.

Није желио говорити о подјели ресора откривајући како су Хрвати добили три министра и три замјеника што је мање од очекиваног док су Бошњаци добили три министра и четири замјеника у Савјету министара БиХ, а Срби три министра и предсједавајућег Савјета министара БиХ.

– Надам се да је преговарачки процес око Савјета министара БиХ дефинитивно завршен. Надам се да ћемо у наредним данима имати мандатара за састав Савјет министара БиХ – рекао је Човић.

Што се тиче Годишњег националног програма (АНП), Човић је рекао како ту треба још компромиса како би сви изашли као побједници.
 ХДЗ је дјелимично задовољан. Добили смо финансије, цивилне послове и правду. То је нешто што може бити на трагу компромиса – истиче Човић, пише Кlix.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је након састанка с предсједником СНСД-а Милорадом Додиком и предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем како ће СДА у Савјет министара БиХ добити министарства за иностране послове, безбједност и одбрану.

Изетбеговић је рекао да је састанак био бољи од онога што се очекивало те да су прибилижени ставови што се тиче ресора. Како каже, мисли да је рјешење да Министарство за људска права и избјеглице БиХ преузме нестраначки кадар.

Он је рекао да је “запело” код усвајања Годишњег националног плана (АНП) и да СДА не одустаје од тога. СДА би требала преузети Министарство иностраних послова БиХ, Министарство безбједности БиХ и Министарство одбране БиХ.

Изетбеговић је рекао да би министар из реда Осталих требао доћи са територије Републике Српске и да би га требала предложити српска страна.

– Сада је ствар у активацији МАП-а. Све остало је договорено – рекао је Изетбеговић још једном истичући важност поштовања закона и Устава БиХ.

Дакле, представници из Српске у Савјету министара БиХ поред Министарства за људска права и избјеглице БиХ добиће и позицију предсједавајућег Савјета министара БиХ, Министарство иностране трговине и економских односа БиХ и Министарство транспорта и комуникација БиХ.

Странке окупљене око ХНС-а добиће Министарство цивилних послова БиХ, Министарство финансија БиХ и Министарство правде БиХ.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here