Додик честитао Бајдену изборну побједу

0
625

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је честитку предсједнику САД Џозефу Бајдену поводом побједе на изборима.

– У капацитету предсједавајућег Предсједништву БиХ, као и представника српског народа у овој институцији, честитам на изборној побједи и освојеном мандату на једној од најважнијих и најутицајнијих функција у свијету – функцији предсједника Сједињених Америчких Држава – истакао је Додик у честитки.

Он је нагласио да су САД, са којима српски народ дијели пријатељство и савезништво дуже од једног вијека, један од аутора и гараната Дејтонског мировног споразума, усаглашеног у Ваздухопловној бази Рајт-Петерсон, у близини Дејтона, држава Охајо, који је зауставио крвопролиће и грађански рат у БиХ 1995. године, и успоставио уставно-правни систем у БиХ базиран на равноправности два ентитета и три конститутивна народа.

Додик је подсјетио да се датум усаглашавања, 21. новембар, слави као важан празник у Републици Српској, саопштено је из кабинета предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ.

– Јасно је да је за српски народ, и мене лично, неприхватљиво обиљежавање 25. новембра, датума преузетог из претходног, комунистичког режима СФРЈ, као и датума који је најавио почетак грађанског рата у БиХ, 1. марта, тим више што БиХ нема дефинисан нити усвојен Закон о празницима. Сложићете се да је узајамно поштовање темељ успјешне и продуктивне сарадње, која је и БиХ и региону у цјелини, пријеко потребна – истакао је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Додик је уваженом предсједнику САД упутио изразе искреног поштовања.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here