Додик: БиХ могућа једино као уставна земља, а Џаферовић крши Устав

0
227

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Срби у БиХ желе да се поштује уставно право јер је БиХ могућа искључиво као уставна земља.

Додик је истакао да предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић крши Устав БиХ.

Уколико наставе овако, навео је Додик, то је крај БиХ.

Он је подсјетио да је на ванредној сједници Предсједништва БиХ гласао против учешћа Џаферовића на онлајн Самиту о међународној кримској платформи који организује Министарство иностраних послова Украјине, те да није усаглашено његово дјеловање.

“По сазнању да је Џаферовић добио овај позив, тражио сам ванредно сазивање сједнице чланова Предсједништва БиХ, која је јуче и одржана. Раније када смо добили најаву за тако нешто, речено је да се обавезно мора одржати сједница и да се заузме став. Џаферовић је покушао да избјегне чак и ту обавезу, па није заказао ни сједницу, зато сам ја то тражио”, навео је Додик за РТРС.

Додик је истакао да је јасно да Џаферовић и хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић јединствено и координисано дјелују.

“Оно што је важно јесте да смо ми одржали сједницу и да смо изнијели наш став”, рекао је Додик и указао на антидејтонско дјеловање СДА.

Он је подсјетио да је раније када је предсједавајући ишао на сједницу УН он морао да достави свој говор на одобрење, али су послије министар спољних послова у Савјету министара Бисера Турковић, Џаферовић и муслимани почели да мијењају ту праксу и прописана правила.

“Нема ниједне одлуке за његово учешће /на онлајн самиту/. Он /Џаферовић/ крши Пословник о раду, крши Устав БиХ, нема ни закона о Предсједништву. Све то довољно говори о БиХ”, рекао је Додик.

Он је рекао да су многи муслимански амбасадори усаглашавали са другима да треба увести санкције Русији, али је све то остало на празној причи.

Додик је подсјетио и да се на састанку у Бриселу високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику Жозеп Борељ чудио зашто БиХ није увела те санкције, због чега му је /Додик/ објашњавао о чему је ту ријеч – да су то све празне приче.

Он је истакао да у БиХ користе украјинску кризу да би се додворили странцима, а прије свега западњацима, и да би још више проблематизовали ситуацију у БиХ. Ово што је урадила СДА, тражећи многе промјене, додао је он, представља континуитет те политике.

“Они су то формализовали 2018. године када су рекли за шта се залажу. Сада су вјероватно изгубили живце пред изборе, тражећи већу подршку за своје планове и покушавају документима наметнути другима оно што желе. Све то говори да је то антидејтонско дјеловање. Оно што СДА тражи је антидејтонско”, рекао је Додик.

Он је указао да је у Уставу БиХ предвиђен Дом народа у ФБиХ, али не и у Српској – јер Вијеће народа у Републици Српској има сасвим други карактер.

“У том Дому народа у ФБиХ Срби никада нису били на прави политички начин изражени. Они су осам година, а четири године потпуно, без политичког легитимитета јер је тамо неки наводни Србин кога бира Жељко Комшић, који је опет лажни Хрват. Све је тамо лажно и окупља их СДА око себе. То им се свидјело и мисле да то могу нама да наметну овдје”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, политика Запада више нису међународно право или норме па “побјешњели Кристијан Шмит” може нешто да уради, али то Српска неће прихватити.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here