Додик: Биће усвојен буџет заједничких институција БиХ

0
524

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да ће парламент БиХ усвојити предложени буџет, те да не треба с тим у вези вршити никакав притисак на парламент.

„Мислим да то има своју процедуру која ће бити спроведена“, рекао је Додик, коментаришући изјаву предсједника Централне изборне комисије БиХ Жељка Бакалара да су упитни локални избори 15. новембра ако у овој седмици не буде усвојен буџет заједничких институција БиХ за 2020. годину.

Додик, који је лидер СНСД-а, рекао је да ће ова странка подржати предложени буџет, уколико не буде неких драматичних захтјева за измјенама.

„Дали смо своју сагласност на нивоу Савјета министара и у оквиру Предсједништва БиХ да иде тај приједлог буџета. Подржаћемо приједлог буџета који је отишао из Предсједништва“, истакао је Додик.

Са Човићем и Изетбеговићем сутра о именовањима

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да ће сутра у Источном Сарајеву разговарати са лидерима ХДЗ-а Драганом Човићем и СДА Бакиром Изетбеговићем о именовањима, те да је СНСД заинтересован за два мјеста – Регулаторну агенцију за комуникације БиХ и Агенцију за истраге и заштиту БиХ.

„Тамо има већ око пет, шест мјеста која попуњавају Бошњаци и Хрвати и која, исто тако, треба да буду стављена пред Савјет министара и то питање буде завршено“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он очекује да сутра буду договорена раније утврђена именовања, односно да не буде више блокада у вези са тим.

„Евентуално, ако се стране договоре да нешто мијењају или ураде на појединачним мјестима да то отворе сутра и покушају ријешити у будућности“, рекао је Додик.

Он је навео да би састанак требало да буде одржан од 13.00 часова у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву.

Десет милиона КМ за капиталне пројекте

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће 10 милиона КМ из буџета Републике Српске бити обезбијеђено за капиталне пројекте Универзитета у Бањалуци у овој години.

Додик је нагласио да је ријеч о завршетку зграде Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета, изградњи позоришне сцене и објекта вртића, који ће служити за едукцију и школовање васпитачица у предшколским установама широм Републике Српске.

„Република Српска за јавне универзитете у Српској годишње издваја око 97 милиона КМ по различитим основама, плус издвајање за различите инвестиције. Од капиталних улагања у Универзитету у Бањалуци преостало је да уредимо саобраћајницу у Универзитетском граду и изградимо спомен-храм“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Након састанка са руководством Универзитета у Бањалуци, Додик је изјавио да ће дио саобраћајница бити изграђен до краја године.

„Остаје да се у оквиру Универзитетског клиничког центра на Паприковцу изгради зграда Медицинског факултета и Средње медицинске школе, чиме би била завршена изградња свих смјештајних капацитета за примарни процес наставе“, нагласио је Додик.

Додик је рекао да је претходних мјесеци настава извођена у посебним околностима, али да начин извођења наставе није утицао на пролазност студената на испитима.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here