До краја октобра на Скупштини о повлачењу сагласности на војску,порезе…

0
667

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће до краја октобра или најкасније у првој седмици новембра Република Српска ући у процес доношења одлука у Народној скупштини Српске, о повлачењу сагласности на војску и остало, те да је руководство Српске спремно за посљедице тих захвата.

“Ми ћемо до краја овог мјесеца, најкасније у првој седмици сљедећег мјесеца, ући са обимним дневним редом који ће ићи за тим да се повуче сагласност са војске, индиректних пореза који по Уставу БиХ припадају Републици Српској, чак и границе, односно управљање границама на простору Републике Српске припада Српској, а не БиХ”, рекао је данас Додик на скупу у Београду “Слобода и самосталност Републике Српске”.

Додик је нагласио да је веома захвалан својим коалиционим партнерима који подржавају овакву политику.

Наводећи да су Високи судски и тужилачки савјет измишљени као мјесто одлуке и именовања свих судија у БиХ, Додик је рекао да ће Српска вратити и те ингеренције у надлежност правосуђа Републике Српске.

“Онда ћемо укинути и забранити рад Сипе на простору Републике Српске, рад ОБА на простору Српске, одбацићемо све наметнуте законе које је било који високи представник донио у прошлости”, истакао је Додик.

Он је подсјетио да је некадашњи високи представник Волфганг Петрич наметнуо Вијеће народа Републици Српској, иако то није предвиђено ни Дејтоном ни Уставом БиХ, те оцијенио да се види генеза тих наметнутих одлука која је ишла за тим да се сруши Српска, а врхунац је наметнута одлука о шумама да припадају БиХ.

Додик је рекао да је та одлука о шумама стари муслимански захтјев који слуша 20 година, али да је њихов проблем што је он, Додик, на мјесту на којем их слуша, па панично желе да развију једну генерацију политичара у Српској, која не носи са собом “пртљаг”, него да дођу у једном тренутку и “све поравнају”, дају право БиХ на све што нема.

“И онда је разграђена Република Српска, преостаје још нешто мало карикатура од државе. Зато идемо, укинућемо рјешење да постоји Вијеће народа у Републици Српској, то је обиман захват који ће изазвати реакције, али ми, који водимо данас Републику Српску, спремни смо за тај захват и за посљедице тог захвата”, истакао је Додик.

Он је рекао да ће Српска донијети одлуку да се СИПА повуче са простора Републике Српске.

“Даћемо рок, а ако то не буде, ми ћемо морати да употријебимо оно што држава има. Ја сам политичар који никада нисам крио своје намјере. Политичка сагласност за то постоји и вјерујем да је створен контекст да то тако иде”, рекао је Додик.

Он је истакао да често разговара са представницима других држава и влада, те да је из ЕУ причао са најмање њих пет до шест, који кажу да им је свима јасно шта је у БиХ и како ће се то ријешити, само је питање како и докле.

“То је питање и нама – како и докле? Свима је јасно о чему се ради. То је неодржива земља. Ако БиХ буде постојала за пет до десет година, то значи да је преузета од бошњачког хегемонизма у потпуности и да тамо Срба више нема, а нема ни Републике Српске. Да ли ћемо прихватити овај слијед пута којим они иду или ће нас поравнати нека сила, то је друго питање”, рекао је он.

Додик је рекао да се дође до тренутка у којем се мора имати карактер и понос, и рећи свим новим политичарима да су заблуде око странаца толико велике и да не долази од њих ништа коректно.

“Неће се понашати према нама као равноправним саговорницима, увијек ће се сматрати да смо људи ниже вриједности, да управљају нама”, рекао је Додик, наводећи да са Американцима никада није причао о америчкокм уређењу, али јесте о проблемима у БиХ.

Додик је рекао да су велике силе увијек биле присутне у рјешењима на овим просторима и да не вјерује у приче америчког бившег и садашњег предсједника да се Америка неће мијешати у унутрашње ствари других земаља, јер шаљу разне “псе рата” који исто раде.

Додик је истакао да је дошао тренутак када се мора промовисати ова идеја Републике Српске и да се добије разумијевање да Српска има право на уставну позицију и ништа неће радити што није у складу са Уставом БиХ како пише.

Додик је рекао да је Српска то раније најавила кроз политику борбу “не за дух, него слово Дејтона”, најављујући вријеме, у којем ће се вратити “слово устава”, те додао да и даље ризикује да ће неко помислити да он није свјестан контекста и снаге Американаца, Европљана…

“Треба нам јака подршка за ту идеју, никад више Српска није имала савезника и разумијевања за своју позицију и то баш у свијету одакле долазе оспоравања, да је којим случајем Доналд Трамп наставио свој предсједнички мандат, мислим да би у овој години обиљежили годину наше независности, али ето није, ово је неки мали застој, али пут је незаустављив”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Српска у овом тренутку, када би хипотетички била независна, нема ниједан проблем да настави даље, јер има стабилан буџет, институције, припремљене законе, за које чека када ће донијети.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here