До 31. августа захтјеви за подстицаје за повећање плата

0
613

Министарствo привреде и предузетништва Републике Српске позивало је данас привредне субјекте који су извршили повећање плате радницима од 1. јануара до 30. јуна да најкасније до 31. августа ове године поднесу захтјев за подстицаје на повећање плата.

Законом о подстицајима у привреди Републике Српске предвиђена су подстицајна средства за повећање плате радника запослених у привредним субјектима, саопштено је из Министарства привреде и предузетништва Републике Српске.

Износ подстицаја за повећање плате радника се утврђује према критеријумима да
уколико је почетни износ плате радника виши од 550 КМ, привредни субјекат остварује право на новчана средства у износу који одговара 70 одсто вриједности од плаћених доприноса на повећање плате.

Критеријум је и да уколико је почетни износ плате радника једнак или виши од најниже плате у Републици Српској, али не прелази износ од 550 КМ, привредни субјекат остварује право на новчана средства у износу који одговара 30 одсто вриједности од плаћених доприноса на повећање плате.

Правна лица и предузетници могу поднијети захтјев путем апликације „е-подстицај“ која се налази на сајту Министарства привреде и предузетништва http://epodsticaj.vladars.net/pocetna

У Министарству привреде и предузетништва подсјећају да је до истека рока остало још седам дана, а да је до сада пријаве поднијело око 300 привредних субјеката, те да се очекује да овај број до истека рока буде већи.

„Као резултат примјене Закона о подстицајима дошло је до повећање плата за 20 одсто у односу на износ плате у марту 2019. године код привредних субјеката који су остварили право на подстицај, раста прихода од доприноса, као и повећања броја запослених“, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се подсјећа да у складу са Законом о подстицајима у привреди Републике Српске привредни субјекти остварују право на подстицај за повећање плата у два обрачунска периода, од којих један траје од 1. јануара до 30. јуна, а други од 1. јула до 31. децембра у календарској години.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here