Ђукановић: Није тренутак за посјету Србији, идем у Приштину

0
261
Црногорски предсједник Мило Ђукановић изјавио је да се у овом тренутку не може говорити о његовој евентуалној посјети Србији, али је потврдио да ће у наредним мјесецима посјетити тзв. Косово.

Ђукановић је у интервјуу за приштинску КТВ рекао да ће његова посјета тзв. Косову бити, како је навео, допринос „међудржавном разумијевању и јачању традиције добрих црногорско-албанских односа“.

О евентуалној посјети Србији, Ђукановић каже да се о томе у овом тренутку не може говорити, због, како каже, нарушених политичких односа двије земље.

„Јасан вам је узрок нарушених политичких односа наше двије земље посљедњих година“.

Црногорски предсједник тврди да је он апсолутно спреман да разговара са свима, а посебно, каже, са сусједима, земљама региона по, јасним политичким принципима.

Такође, тврди да није онај који бира своје саговорнике.

„И, нисам од оних који бирају саговорнике, нити сам тај који жели овог или оног предсједника из Србије. Србија бира свог предсједника, нека га бира са срећом како грађани Србије желе“, рекао је Ђукановић.

О дијалогу Београда и Приштине, Ђукановић каже да је важно да, како наводи, „обе стране покажу одговорност и покушају да развију дијалог ка коначном рјешењу“.

Подсјетио је да је Црна Гора признала косовску независност јер, како је рекао, сматра да је то једини прави поглед на будуцћност.

„Дакле, за мене је потпуно легитиман интерес Косова да буде дио европских и евроатлантских интеграција. Дубоко сам убијеђен да је кључни проблем овог региона његова нестабилност и много пута сам рекао да имамо много доказа, како у прошлости тако и у новијој историји, који показују да немамо довољно поуздане механизме наше регионалне стабилности“, каже Ђукановић и додаје:

„У случају односа Косова и Србије, веома је важно да обе стране покажу одговорност према започетом дијалогу и покушају да овај дијалог развијају до коначног рјешења. Став Црне Горе је јасан. Црна Гора је прихватила независност Косова јер је и тада и сада била увјерена да је то једини прави поглед на будућност“.

Говорећи о најављеној посјети тзв. Косову, Ђукановић је навео да су „односи двије земље односи уважавања, међусобног поштовања, добросусједства“.

„Гдје год да смо се срели и састали (са лидерима Косова) на многим мјестима, рекао бих да је то био изузетно примјеран однос. Увјерен сам да ћемо као лидери обе земље допринијети што бољем повјерењу између наших земаља и да ћемо наставити ову праксу и традицију“, рекао је Ђукановић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here