Ђајић: На распираторима све млађи пацијенти

0
561

Генерални директор Универзитетског клиничког центра  Републике Српске Владо Ђајић рекао је за Срну да су у овој здравственој установи тренутно на респираторима млађи пацијенти чији је просјек година око 50, те да се посљедњих дана у Српској десила „експлозија вируса корона“.

– Сматрам да је здравствени сектор урадио све што је могао, апелујући на становништво да поштује заштитне мјере, те да је сада сав посао на инспекцијским органима који треба да обезбиједе да се поштују закони – поручио је Ђајић.

Ђајић је нагласио да становништво мора да схвати да вирус корона не може искоријенити, већ се треба научити да живи са њим.

– То значи да морамо држати дистанцу и носити маске. Маске носимо више да би заштити друге него себе. Наши људи мисле да маском чувају себе, а у ствари је обрнуто, маском штитимо друге – поручио је Ђајић.

Према Ђајићевим ријечима, 80 одсто пацијената инфицирано је властитом грешком јер се нису адекватно штитили.

– Само је 20 одсто оних који због природе свог посла нису могли да избјегну заразу. Маскама и дистанцом би смањили учесталост заразе за 50 до 70 одсто – нагласио је Ђајић.

Он је напоменуо да је здравствени систем изложен и огромном финансијском притиску, јер су трошкови бриге за пацијенте на респираторима огромни.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here