Ђаци од 1. септембра сједају у школске клупе

0
791

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да нова школска година у Републици Српској почиње 1. септембра, те да ће ученици сјести у школске клупе уз измијењене услове и уз поштовање свих мјера које су прописали Министарство здравља и социјалне заштите и Институт за јавно здравство.

 

Тривићева је нагласила да ће школски час трајати масксимално 30 минута, а у школама са већим бројем дјеце 20 минута, те да ће дјеца бити подијељена у групе од по 15 ђака.

 

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић истакао је да јако важно да настава почиње у учионицама, јер ће на здравље дјеце утицати и социјализација, дружење са вршњацима и директан контакт са просвјетним радницима.

 

– Сматрамо да је боље имати час који ће трајати краће, него наставу на даљину, иако смо с том врстом наставе постигли велики успјех – рекао је Дамјановић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

 

Директор Института за јавно здравство Српске Бранислав Зељковић нагласио је да је Институт припремио сет мјера који се односи на почетак школске године, те да је најважније да се минимализује ризик појаве дјеце позитивне на вирус корона.

 

– Прије свега мислимо на ношење заштитних маски и физичку дистанцу, да се физичко васпитање одвија на отвореном, али и неке друге часове, за које је то могуће. Родитељи су дужни да мјере температуру дјеци и да у случају симптома реагује. Ако се симптоми утврде у школи дијете ће бити изоловано до доласка родитеља – рекао је Зељковић.

 

Он је додао да је препорука да дјеца носе заштитне маске када долазе у школу и долазе кући, те када се крећу кроз школу, али не и током наставе.

 

Директор Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић навео је да ће 20. авгсута почети дезинфекција свих школа и ђачких домова, те школских дворишта.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here