Дипломци неће изгубити годину

0
561
туденти који ове године завршавају дипломске студије изразили су бојазан да неће имати времена да упишу мастер, јер су испитни рокови помјерени, а са оба јавна универзитета поручују да ниједан студент који стекне услов за упис на постдипломски студиј до краја октобра неће бити оштећен.

До проблема на који указују студенти који се припремају за полагање посљедњих испита током редовног студија дошло је због епидемије вируса корона. Наиме, испитни рокови завршавају се крајем октобра, а када је планирано да буде завршен и први уписни рок за други циклус студија, због чега поједини студенти, који планирају да годину очисте у року, страхују да би на мастер студије могли кренути тек идуће године.

– Испите који су ми остали планирам да положим до завршетка посљедњег рока. Уколико не бих сада успјела да се упишем на мастер, то би значило да сам изгубила годину дана чекајући, а то није опција – рекла је студенткиња Марија П.

Предсједник Уније студената РС Немања Бабић каже за “Глас Српске” да је сасвим логично да и рок за упис на постдипломске студије буде помјерен ако су помјерени сви остали рокови.

– Немогуће је да студентима не буде обезбијеђен упис на постдипломски студиј. Апсолутно све је помјерено, академска година почеће 1. новембра, а не 1. октобра, како је то до сада био случај. Уколико буде нелогичности, тражићемо да се упис на мастер дозволи након што студенти стекну услове за упис – поручио је предсједник Уније студената РС Немања Бабић.

Са оба јавна универзитета у Српској поручују да ће се борити за сваког студента и да нико неће бити оштећен.

Ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин каже за “Глас Српске” да ће конкурсна процедура за упис на други и трећи циклус студија трајати све до 30. октобра док траје посљедњи испитни рок.

– Сви који стекну услове на октобарском року за упис мастер или докторских студија моћи ће то благовремено да ураде – истакао је Гајанин.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић каже да ће изаћи студентима у сусрет колико год то закон буде дозвољавао.

– Упис на мастер студиј на нашим факултетима почиње 22. јуна и трајаће до 16. октобра, а пријемни испит је планиран за 26. октобар. Факултети могу дозволити упис и на другом и трећем уписном року и сви студенти који буду положили испите до краја октобра неће бити оштећени и имаће могућност да се упишу на мастер – рекао је Кулић.

Термини

Факултети у Српској дужни су да организују пет испитних рокова у осам термина, који су подијељени као један априлски, два у јунско-јулском року, један у августу, те по два у септембру и октобру.

Рокови су почели 1. јуна и трајаће до 30. октобра, а испите могу полагати студенти и апсолвенти који студирају у складу са Законом о универзитету.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here