Дежа ви – феномен од ког се научницима врти у глави

0
208

Кад се појави, нисмо баш начисто шта се дешава и да ли се нешто заправо догађа. „Дежа ви“, изазива радозналост многих научника из области психологије и неурологије.

Израз је први пут дао француски филозоф и парапсихолог Емил Бојрак (1851-1917) у својој књизи „Будућност психичких наука“.

Шта је „дежа ви“?

Француски израз значи „већ виђено“. Википедија наводи да је то снажан утисак да смо већ видјели нешто што иначе видимо први пут.

Без обзира на дефиниције, истина је да је осјећај проласка кроз ситуацију коју сте већ живјели у прошлости искуство које већина људи препознаје, посебно најмлађи. Према студији објављеној у америчком Националном медицинском часопису, око 60 одсто становништва је „дежа ви“ доживјело барем једном у животу, а учесталост епизода опада са годинама.

Шта узрокује „дежа ви“?

О овом питању научници се нису у потпуности сложили. Догађај „дежа ви“ заснован је на различитим дисциплинама, али без научног усаглашења, пише Спутњик мундо.

У студији коју је припремио Алан Браун, истраживач са Одјељења за психологију универзитета Јужног Тексаса, детаљно је наведено да су „научна објашњења за ’дежа ви‘ подијељена у четири категорије“.

Најпознатија је тзв. „двострука обрада“, то значи да два когнитивна процеса на тренутак губе синхроност. На тај начин се догађаји који се дешавају складиште прије него што свјесни дио нашег мозга може да процесуира да се догодио.

Друго објашњење, такође из домена неурологије, јесте да на тренутак дође до прекида у преносу неурона, због чега се догађај чини познатим када се настави.

Затим постоје објашњења која то објашњавају уз помоћ сјећања. „Дежа ви“ се јавља када смо у контакту са одређеним надражајима које не препознајемо тренутно, али су нам познати.

На крају, студија да је и теорију о пажњи: опажамо ситуацију не обраћајући превише пажње и, када се усредсредимо на њу, осјећамо да смо је већ раније искусили.

Које врсте „дежа ви“ постоје?

Стручњаци су идентификовали најмање три врсте овог необичног осјећаја препознавања новог догађаја. С једне стране, постоји déјà vécu, која се на француски преводи и као „већ виђено“ или „већ проживљено“, и на то се обично позивамо када говоримо о „дежа ви“. Међутим, овај тип обухвата више од самог визуелног искуства: постоји више детаља о сцени или ситуацији који су човјеку познати, а не само поглед.

Постоји и déјà sеnti, или „већ осјећано“ на француском: имате врло посебан осјећај који сте већ осјетили у некој прилици. Посљедња и ријетка је déјà visité: сумња да сте већ били на мјесту које сте посјетили први пут.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

4 + 12 =