Detalji zapljene rekordnih 665 kg skanka u Neumu: Cisternu sa drogom otkrila česta putovanja

0
483

Rekordnih 665 kilograma skanka, čija se vrijednost procjenjuje na milionski iznos, zaplijenila je policija u Neumu, nakon što tu drogu, sakrivenu u cisterni kojom se inače vozi gorivo, vjerovatno zbog mirisa nafnih derivata nije uspio nanjušiti policijski pas na graničnom prelazu Karasovići, saznaju “Nezavisne”.

Ovaj kamion dubrovačkih registarskih oznaka, kako saznajemo, u posljednje vrijeme često je putovao iz Hrvatske u BiH i Crnu Goru, zbog čega ga je policija pratila, jer je bio sumnjiv, a ispostavilo se da su sumnje opravdane.

Prema operativnim podacima, skank, koji je zaplijenjen u akciji “Petrol Line”, a koju je realizovala Državna agencija za istage i zaštitu (SIPA), vožen je iz Crne Gore za Hrvatsku, preko Neuma, gdje je i pronađen.

“Prije nego što su tu drogu otkrili pripadnici SIPA, cisterna je iz Crne Gore ušla u Hrvatsku preko graničnog prelaza Karasovići. Tu je pregledana uz pomoć policijskog psa, koji ogromne količine skanka nije otkrio najvjerovatnije zbog mirisa nafte”, pojašnjava sagovornik “Nezavisnih” upućen u detalje istrage.

Kamion je, tako, prošao tu kontrolu te nešto kasnije ušao u BiH, da bi zatim ponovo preko Neuma nastavio ka ostatku Hrvatske, ali je zaustavljen u utorak naveče.

“Policajci SIPA su tu pretresli teretno vozilo, kojim je upravljao državljanin BiH i Hrvatske. Tokom pretresa pronađena su i privremeno oduzeta tri mobilna telefona marke samsung, kao i 89 vreća u kojima je bila materija koja asocira na kanabis, ukupne težine oko 665 kg”, saopštili su iz SIPA.

Dodali su da je droga bila namijenjena za ilegalno tržište u zemljama zapadne Evrope.

“Vozač kamiona je uhapšen te će, nakon krim-obrade, biti predat tužiocu Tužilaštva BiH”, naveli su iz SIPA te dodali da su u ovoj akciji, okončanoj jednom od najvećih zapljena droge u BiH, imali pomoć i Granične policije BiH i MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Iz Tužilaštva BiH rekli su da je krijumčarena droga otkrivena u cisterni dubrovačkih registarskih oznaka.

“Zaplijenjena količina skanka je najveća zaplijenjena količina droge u posljednjih nekoliko godina, koja na ilegalnom narko-tržištu dostiže milionski iznos”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Izvor blizak istrazi kazao je da su vreće, u kojima je skrivan skank, a koje su pronađene u cisterni, bile obmotane aluminijumskom folijom.

“Skank je bio manje-više pripremljen za prodaju, odnosno rasparčan na kilogram ili manje količine”, pojašnjava policijski izvor te dodaje da je policajcima trebalo dosta vremena da drogu istovare, što dovoljno govori o kojoj je količini riječ.

Prema podacima iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, taj kamion je registrovan za prevoz opasnih supstanci (naftnih derivata), a u vlasništvu je firme iz Metkovića.

“Vozilo je bilo stalno u našem nadzoru. Prema našim evidencijama, u utorak je oko 1.40 išao za Crnu Goru pun goriva, a vratio se u 17 časova”, rekli su iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske te dodali da tokom kontrole na carini kamion prilikom vaganja ni po čemu nije odstupao od carinske deklaracije.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here