Данашња БиХ не баштини традицију ЗАВНОБиХ-а

0
331

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да 25. новембар не може бити дан државности БиХ.

„Поштујем све што је  у вези са антифашизам, али данашња БиХ не може ЗАВНОБиХ славити као Дан државности. Да сте ме питали прије 35 година када сам био Титов пионир, тада бих рекао да је то Дан државности у оквиру бивше Југославије, али данас то није тај дан и ми то /Република Српска/ тако доживљавамо“, истакао је Ћосић.

Градоначелник је рекао да je према Дејтонском мировном споразуму и Уставу, БиХ састављена од два ентитета – Републике Српске и Федерације БиХ, као и Брчко дистрикта и да не постоји закон о државним празницима на нивоу БиХ.

„Ако је 25. новембар везан за 1943. годину, зашто се онда 1. март 1992. године слави као дан независности? Мислим да се независност и државност повезују. Ја уважавам мишљење свих људи који славе и ја схватам њихова осјећања, али ја лично не доживљава тај дан као свој празник“, истакао је Ћосић.

Додао је и да су Источно Сарајево и Сарајево два града наслоњени један на други и да не постоји алтернатива сарадњи, те да је за претходних осам година, колико је био начелник општине Источно Ново Сарајево, имао добру сарадњу са начелницима сарајевских општина, те да је било заједничких ствари које су рјешавали.

„То што имамо различита мишљења по питању неких других ствари, мислим да не постоје препреке да сарађујемо. Постоји велика међусобна флуктуацију људи, робе, услуга, транспорта, спорта и невладиног сектора, тако да су ова два града `осуђена` на сарадњу, која треба да буде што боља и да имамо што више добрих ствари, а што мање негативних и различитих мишљења“, поручио је Ћосић.

На крају је истакао му из Бањалуке није брањена сарадња са Сарајевом, али да је имао захтјев да се сарађује на равноправним основама, уз пуно уважавање.

 

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

eight + fifteen =