Данас статусна конференција генералу Младићу

0
628

Пред Међународним механизмом за кривичне судове данас ће бити одржана статусна конференција у поступку генералу Војске Републике Српске Ратку Младићу.

Члан тима одбране Бранко Лукић рекао је Срни да ће данас у судници бити генерал Младић и његов адвокат Драган Иветић, који ће изнијети и неке здравствне захтјеве, док ће се тужилац и судско вијеће укључити путем видео-лника.

„Увијек је исто о чему се расправља на оваквим конференцијама – услови у притворској јединици и здравље притвореника. А сада ће бити тема и излагање жалбе. Адвокат Иветић ће изнијети неке захтјеве у вези са здравственим стањем генерала“, најавио је Лукић.

Лукић каже да се не зна колико ће статусна конференција бити отворена за јавност јер у Хагу не желе да се зна какво је здравствено стање Младића.

Он је навео да би требало да Младић има право да се обрати на тој статусној конференцији, али да се то покушава избјећи, јер генерал обично грди вијеће.

Лукић је рекао да сумња да ће бити саслушања у жалбеном поступку, које је заказано за 25. и 26. август у судници у Хагу, наводећи да одбрана неће пристати да се то саслушање одржи без Младићевих адвоката и излагања жалбе.

„Како ће да се дешава, не знам. Сумњам да ће да буде одржано“, додао је Лукић.

Када је ријеч о Младићевом здрављу, Лукић је рекао Срни да је оно стално лоше, тешко и неизвјесно.

Почетак статусне конференције у поступку против Младића заказан је за 11.00 часова.

Саслушања у жалбеном поступку заказана су за 25. и 26. августа у судници у Хагу, а стране морају да обавијесте Жалбено вијеће да ли ће неко од Младићевих адвоката бити присутан путем видео – линка.

Према утврђеном плану саслушања и статусне конференције, Младић ће 26. августа на крају саслушања имати на располагању 10 минута да се обрати суду без присуства судија Жалбеног вијећа.

Жалбено вијеће Механизма за међународне кривичне судове у Хагу већ је у неколико наврата одгађало усмено излагање жалби на пресуду Младићу.

Првостепено вијеће Хашког трибунала осудило је 22. новембра 2017. године генерала Младића на доживотну казну затвора због наводних ратних злочина током рата у БиХ.

Младић је у притвору у Хагу од љета 2011. године, када је ухапшен у Србији, а суђење је почело 16. маја 2012. године.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here