Данас празник у част Марије Магдалене – Блага Марија

0
581

Српска православна црква и вjерници данас славе празник посвећен Марији Магдалени у народу познату као Блага Марија, веома поштовану код Срба, посебно међу женама.

Празник Благе Марије, као и празници још двије светитељке – Огњене Марије и Трнове Петке, нису црвена слова, али су поштовани у српском народу, а нарочито међу женама.

Овај дан је заправо спомен на Марију Магдалену. У својој младости је била грешница али ју је Исус избавио од гријехова. Касније је постала његова ученица, пратила га је и слушала његове проповиједи. Након Христовог васкрсења, она је постала проповједница и умрла мирно, у дубокој старости. Народ је слави као блажену и њен дан назива „благим“.

Као и на дане Огњене Марије и Трнове Петке, на празник Благе Марије домаћице треба да одмарају. Народ вјерује да није добро било шта радити у кући или на пољу, да се светитељка не би увриједила.

Са друге стране, вјерује се да добре и поштене жене, које живе исправним и богоугодним животима, увијек, а нарочито на данашњи дан, имају заштиту ове Благе Марије. Народ верује да, ако на њен празник, жене оду у цркву, помоле јој се и запале свијећу, могу тражити испуњење једне жеље и светитељка их свакако неће одбити.

Блага Марија је, по народном вјеровању, сестра Светог Илије Громовника. Зато су и данас могуће временске непогоде, грмљавина и град јер то „брат и сестра разговарају“.

Заједно са Пресветом Богородицом туговала је под распетим Христом на Голготи и три пута посјетила је његов гроб.

Према јеванђељима, послије Васкрсења Господ јој се два пута јавио, док се у предању тврди да је посјетила Рим, где је цару Тиберију даровала црвено бојено јаје и поздравила га речима: „Христос васкрсе!“ (верује се да је обичај фарбања васкршњих јаја везан за овај догађај) и пред њим оптужила Понтија Пилата, римског прокуратора у Јудеји, да је неправедно осудио Исуса Христа. Пилат је потом из Јерусалима премјештен у Галију.

Из Рима Марија Магдалена отишла је у Ефес, где је помагала светом Јовану Богослову у проповиједању јеванђеља.

Живот је завршила мирно у Ефесу, а њене свете мошти касније су пренијете у Цариград.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here