Данас празник Светих 850 Мученика Пребиловачких

0
535

Српска православна црква 2015. године канонизовала је жртве Пребиловаца и доње Херцеговине у Другом свјетском рату, а овај празник установљен је у календару на датум када су усташе 1941. године звјерски убиле 850 мјештана овог села, углавном жена и дјеце.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије данас ће служити Свету архијерејску литургију у Храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима, код Чапљине, поводом обиљежавања Светих новомученика пребиловачких и доњохерцеговачких.

Храм Васкрсења Христовог саграђен је у знак сјећања на 4.000 Срба из доње Херцеговине, страдалих од усташа у Другом свјетском рату и бачених у јаме, а чије су кости миниране 1992. године у Спомен-костурници која се налазила на мјесту данашњег Храма.

Његова светост патријарх српски Иринеј освештао је Храм 8. августа 2015. године.

У Пребиловцима је у првим данима августа 1941. године, од укупно хиљаду становника, убијено 850, од којих 600 жена и дјеце. Они су живи гурнути у јаму Голубинка код села Шурманци, надомак Међугорја.

Ово мјесто је спаљено и у јуну 1992. године, када су током офанзиве „Чагаљ“ припадници Хрватских одбрамбених снага и Хрватског вијећа одбране упали у село и минирали спомен-костурницу.

По повратку Срба у Пребиловце након 2000. године, остаци костију пребиловачких новомученика су сакупљени и сахрањени у крипти Храма Васкрсења Христовог.

Храм у Пребиловцима урађен је по узору на Цркву Христовог гроба у Јерусалиму, која је симбол Васкрсења и живота, а саграђен је уз помоћ тадашњег предсједника Српске Милорада Додика и захваљујући донацијама Срба у дијаспори.

У Пребиловце сваке године дође велики број људи из разних дијелова Републике Српске и Србије да се поклоне Светим новомученицима пребиловачким и доњохерцеговачким.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here