Данас парастос и сјећање на Србе страдале у злочиначкој акцији „Олуја“

0
485

У Новом Граду ће данас бити служен помен Србима убијеним у агресији хрватске војске на Републику Српску Крајину током злочиначке акције „Олуја“ прије 25 година.

Према програму Документационо-информационог центра „Веритас“, парастос у Храму Светих апостола Петра и Павла биће служен у 10.00 часова.

У 10.45 часова биће прислужене свијеће од Храма према мосту на ријеци Уни, на граничном прелазу са Хрватском. У августу 1995. године овај мост спаса прешло је 100.000 избјеглица из Републике Српске Крајине, углавном са подручја Баније, Кордуна и Лике.

У насељу Сводна код Новог Града у 11.45 часова биће положени вијенци код спомен-крста, гдје је хрватска авијација прије 25 година гађала избјегличку колону.

Спомен-крст је 2012. године подигао „Веритас“ за шест цивила страдалих у тој колони.

Војно-полицијска акција „Олуја“ почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима „Веритаса“, током „Олује“ из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here