Данас је празник Благе Марије, заштитнице жена

0
595

Српска православна црква и вјерници данас славе празник посвећен Благој Марији, сестри Светог Илије. Овај празник је веома поштован код Срба, а нарочито међу женама, иако није црвено слово.

Овај празник је заправо спомен на Марију Магдалену која је по библијском предању у младости била грешница, а Исус ју је избавио из греха, да би потом постала његова ученица. Заједно са Пресветом Богородицом туговала је под распетим Христом на Голготи и три пута је посјетила његов гроб. Она је Исусова сљедбеница која га је прва видјела васкрслог и која је, према народном вјеровању, прва изговорила реченицу “Христос воскресе”. Након Христовог васкрсења, она је постала проповједница и умрла мирно, у дубокој старости. Народ је слави као блажену и њен дан назива “благим”.

За овај празник везано је доста народних вјеровања, између осталог вјерује се да данас домаћице цијели дан треба да проведу у одмору, као и да не треба радити било шта ни у кући ни на пољу како се светица не би увриједила.

Још једно народно предање каже да уколико данас жене оду у цркву, помоле се светици и запале свијећу, могу да траже испуњење једне жеље која ће бити услишена.

А како су Марија и Свети Илија били брат и сестра, вјерује се да, уколико данас дође до временских непогода, грмљавина и града, то брат и сестра разговарају.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here