Дамјан Шкипина: СНСД је најбоља политичка понуда за народ Републике Српске

0
267

Иако је млад човјек, Дамјан Шкипина је политичар с озбиљним искуством којем су грађани Пала већ три пута дали повјерење да их представља као одборник у Скупштини општине Пале, којом данас у својству предсједника и руководи, а већ други мандат заредом њихов је представник и у Скупштини града Источно Сарајево, гдје тренутно предводи, у политичком смислу и капацитету најјачи Клуб одборника СНСД-а.

Познат као неко ко се претјерано не појављује у јавности и чије дјеловање се карактерише као рад врхунског оперативца иза којег остају видљиви позитивни резултати, што је показао и обављајући функцију директора ЈУ „Студентски центар“ Пале, Шкипина и даље умјесто јавних обраћања, камера и разговора са новинарима, од којих, наравно, не бјежи, ипак радије и у много већој мјери пажњу поклања директном и личном контакту са људима, сматрајући да је то најбољи начин „да човјек саслуша, разумије и покуша да ријеши оно што је могуће, а што се намеће као потреба и као такво кандидује и као проблем који је потребно превазићи…“

-Да будемо то што јесмо у политици одлучио је народ и зато и јесам непоколебљиви присталица тога да сваки изабрани одборник, народни посланик, министар или функционер било којег ранга и на било којем нивоу власти мора увијек бити на директној вези са народом и међу народом, јер то је, не једини, али свакако најбољи начин да његов рад буде од опште користи-каже Шкипина на почетку свог предизбоног интервјуа у својству кандидата СНСД-а за народног посланика у Изборној јединици 8, која обухвата шест градских општина Источног Сарајева, те Рогатицу и Хан Пијесак.

princip.news: Господине Шкипина, први пут сте кандидат за народног посланика и Општински одбор СНСД Пале је, предлажући Вас на ту листу, узео у обзир све ове наведене чињенице и оно што Вас карактерише као политичара и човјека, сматрајући да сте прави избор и неко ко може на најбољи начин одговорити очекивањима партије у смислу спровођења њених политика, али и очекивањима грађана Пала и Сарајевско-романијске регије. Шта за Вас лично све речено значи?

Шкипина: Бити народни посланик није тек ствар политичког престижа, то је првенствено част и воља да се преузме одговорност према људима који су ти дали повјерење и могућност да будеш биран и предано радиш у интересу грађана, општине и града из којег долазиш, подразумијева се и Републике Српске у цјелини. Наравно, поштујем одлуку партијских органа и почаствован сам што су ме кандидовали за народног посланика, али сам и потпуно свјестан да ме то додатно обавезује. То пред мене ставља задатак да оправдам указано повјерење и на најбољи могући начин представим све оно што је СНСД урадио, ради и намјерава урадити на овом подручју, а што није нешто за шта је заслужан само Дамјан Шкипина, већ и наши одборници и начелници општина, градоначелник, републичке институције и, на крају, што је веома битно нагласити, више хиљада вриједних активиста и симпатизера наше политичке партије, која је несумњиво мотор општег развоја овог краја.

princip.news: Пале су највећа општина у Сарајевско-романијској регији и имају посебну историјску улогу у стварању и одбрани Републике Српске, што представља, такав је утисак у јавности, и одређену специфичну тежину и додатну обавезу за свакога кандидата одавде, а посебно за некога ко је кандидован у име највеће и најјаче политичке странке у Српској, која истовремено предводи и локалну власт?

Шкипина: Свјестан сам те чињенице, стратешког значаја Пала и цијеле ове регије за Републику Српску, као и посебне одговорности свакога ко у посланичким клупама представља овдашњи народ, који је, уз пуно уважавање сународника из свих осталих дијелова наше Републике, заједно са политичким и војним руководством овдје стварао све оно што је потребно за живот и функционисање једне државе и баш одавде, несебично, на борбеним линијама и институционално, стварао и бранио Републику Српску. Као млад, али и човјек који има довољно политичког искуства апсолутно сам спреман да одговорно носим ту часну обавезу и све што радим, чиним у интересу грађана. Овдје ипак морам подсјетити јавности да и поред свега што се везује за ту одговорну, државотворну улогу Пала и овдашњих људи, ова општина, од када постоје отворене листе, ма колико то дјеловало невјероватно за једну средину са највећим бројем становника, односно бирача у овој изборној јединици, још није имала директно изабраног народног посланика. Бићу потпуно отворен и рећи да сматрам да је дошло вријеме да се то промијени и да Паљани у највишем законодавном органу имају свог суграђанина који се ту није нашао као, народски речено „компензационаш“, већ народног посланика чији ће изборни капацитет, односно број гласова бити за поштовање и који ће управо у тој чињеници имати ону додатну политичку снагу да предложи и убрза реализацију бројних пројеката од интереса за овдашње, али и све грађане Сарајевско-романијске регије. Кад ово говорим, чиним то и као предсједник Скупштине општине Пале и предсједник Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Источно Сарајево, гдје управо настојимо да водимо политику која подразумијева напредак и развој сваке наше општине. То није празна прича, то је процес који грађани могу да примијете и сви ми који живимо од Хан Пијеска до Трнова, од Рогатице до Сокоца и Пала, Источног Старог града, општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево овај простор треба да посматрамо као јединствену цјелину која нас окупља и око које се окупљамо желећи да је градимо и развијамо.

princip.news: Када смо већ код тога, јесте ли задовољни обимом до сада реализованих пројеката и има ли неких важних, капиталних подухвата у најави?

Шкипина: На подручју Сарајевско-романијске регије, републичке институције које је предводио и предводи СНСД уложиле су више од пола милијарде марака. Ако се осврнемо десетак година уназад и анализирамо шта је све урађено и изграђено јасно ћемо закључити да су ту нове зграде факултета, студентских домова, нове спортске дворане и болница „Србија“, савремено позориште, обновљени објекти домова здравља, нове школе, обданишта, дивни паркови, десетине километара нових и реконструисаних улица и локалних путева, километри јавне расвјете, нови мостови и водоводни системи, попут овог у Брезовицама на који се чекало деценијама, као и тунели Стамболчић и Каловита брда, једноставно, унапређена је цјелокупна инфраструктура која је дала подстрек и интензивној станоградњи, која је свакако позитивно утицала на ниво привредне активности, што је омогућило и да лакше пребродимо кризне тренутке попут оних за вријеме пандемије вируса корона. Као посебну цјелину морам истаћи Јахорину која са новим садржајима ОЦ „Јахорина“ напросто блиста и својом модерном инфраструктуром скијашких стаза и вертикалног транспорта држи позицију у групи великих европских центара. Рећи све ово, а не истаћи да је број запослених на историјском максимуму било би неозбиљно, с тим да даљи напредак у том сегменту стоји као стална обавеза.

princip.news: И општина Пале направила је видне помаке. С обзиром на то да сте у томе и лично учествовали као одборник, сада и као предсједник Скупштине општине, јесте ли задовољни?

Шкипина: Ако изнесем податак да је општина Пале до прије пет, шест година остваривала буџет у износу од непуних осам милиона марака, а да ове године има буџет преко 20 милиона, те самостално само за пројекте у обнови и изградњи инфраструктуре издваја тај некадашњи годишњи буџет, мислим да сам илустративно и одговорио на питање. Истовремено, враћени су милионски дугови општине и општинских предузећа, као и Дома здравља који је данас и обновљен по највишим стандардима енергетске ефикасности. Унапређена је пронаталитетна политика која као мјера прије доласка СНСД-а на власт није ни постојала, утростручени су подстицаји у привреди и пољопривреди, стипендије, социјална давања…Пред нама су, опет, капитални пројекти који ће отворити нову страницу у развоју Пала и ове регије, попут скоро 100 милиона марака вриједне изградње гондоле Пале-Јахорина, као и реализација већ започетог пројекта изградње Факултета физичког васпитања и спорта са затвореним базеном, изградња савремене зграде Полицијске управе Источно Сарајево, нове градске топлане, новог фудбалског терена са умјетном подлогом, рехабилитација, обнова и модернизација магистралних путева, што све јесу милионски и вишемилионски вриједни пројекти иза којих стоје одлуке Владе Републике Српске. Такође, вратићу се на почетак и поменути да се наш однос према значају и улози Пала у стварању и одбрани Републике Српске и учешћу наших људи у Одбрамбено-отаџбинском рату огледа у искреној вољи да његујемо културу сјећања и одајемо почаст онима који су жртвовали животе за Републику Српску и слободу коју данас уживамо. То нису и не смију бити само ријечи и ми смо посљедњих година у сарадњи са Борачком организацијом обновили централно у Палама и спомен-обиљежја у Мокром, насељу Станица, на Јасику…Градимо и Музеј Одбрамбено-отаџбинског рата, обнављамо објекат Мали дом који има управо тај историјски значај као здање у којем је током рата боравило руководство Републике Српске, а гдје ће такође бити депаданс музеја, док је у плану и изградња великог спомен-комплекса на Голом Корану. То су конкретни подухвати.

princip.news: Вратимо се предстојећим изборима. Шта очекујете и каква је Ваша процјена изборних резултата у Изборној јединици 8 и Републици Српској уопште?

Шкипина: Очекујем убједљиву побједу Милорада Додика и Жељке Цвијановић за предсједника Републике Српске, односно српског члана Предсједништва БиХ, као и побједу СНСД-а на оба парламентарна нивоа. У то не треба нико да сумња, јер СНСД је најбоља политичка понуда за народ у Републици Српској, који може да препозна коме су снага њених институција, уставна позиција и достојанство на првом мјесту. Што се тиче Изборне јединице 8, из које се у Народну скупштину Републике Српске директно бирају четири народна посланика, изнијећу једну процјену која није само моја, а која у стару упућује на то да ће СНСД освојити два, а СДС један директни мандат, што јесте сасвим реално, док ће се за преостало мјесто које директно води у скупштинске клупе борити све остале, условно речено, мање политичке партије. Ко ће ту кога надјачати, видјећемо, али све анкете, прогнозе, па и расположење на терену говоре да ће то бити омјер 2-1-1 и да ће СНСД опет освојити два директна мандата у овој изборној јединици, да ће овдје имати и најбољи резултат за ПС БиХ, као и појединачне функције, што значи да ће убједљиво побиједити и Милорад Додик и Жељка Цвијановић. Ако ме питате за лична очекивања, нећу бити сад превише скроман и послије свега што сам рекао у овом интервјуу прибјегавати неком назовимо дипломатском одговору. Да, очекујем да ћу освојити директан мандат и бити народни посланик са Пала у Народној скупштини Републике Српске. Имајући у виду то да интервјуи оваквог типа напросто захтијевају одговоре на питања ко си, шта си, шта си до сада радио и урадио и за шта ћеш се борити и залагати у даљем раду, вјерујем да сам искрено одговорио изнијевши доста аргумената за које цијеним да су довољно чврсти да би грађани Пала и ове регије донијели одлуку да гласају за кандидатску листу СНСД-а, на којој је и моје име.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here