Дачић одговорио Сарајеву: Србија се никоме неће извињавати што је осудила кривце

0
692

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је апсолутно неприхватљиво и ван сваке дипломатске праксе да се нота Министарства спољних послова БиХ, датирана на понедјељак, упућена МСП-у Србије, објави у медијима, а да се тек након тога достави Београду и то слањем путем мејла и додао да се Србија никоме неће извињавати што је осудила оне који су убијали Србе.

Он је то рекао поводом протестне ноте коју је Београду упутила министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић због пресуде којом је бивши командант тзв. Армије БиХ Хусеин Мујановић осуђен на 10 година затвора за ратни злочин почињен над Србима.

Након тога предсједавајући Предсједништа Шефик Џаферовић позвао је на разговор амбасадора Србије у БиХ Александра Ђорђевића, а Турковић амбасадорку БиХ Аиду Смајућ на консултације у Сарајево.

“Пошто је МСП Србије од стране амбасадорке Аиде Смајић обавештено да је позвана на консултације у Сарајево, као реакцију на такав поступак позвао сам амбасадора Србије у БИХ Александра Ђорђевица на хитне консултације у Београд. Због тога неће нити у могуцности да се одазове позиву на састанак код Шефика Дзаферовица, и вратиће се у Сарајево тек пошто се амбасадорка БИХ врати у Београд”, рекао је Дачић агенцији Тањуг.

Дачић је истакао да је апсолутно неприхватљиво мијешање у рад правосудних органа, а посебно у поступке који се тичу ратних злочина, који су универзалног карактера и гдје свака жртва заслужује да починиоци буду изведени пред лице правде и кажњени за почињена дјела.

“Постављам питање да ли су злочини почињени над Србима мање важни и да ли треба да остану некажњени? Борба против неказњивости злочина је једно од темељних начела савременог правног поретка и владавине права. Зашто онда БИХ, ако каже да је то питање у њиховој надлезности, није до сада процесуирала Хусеина Мујановица за злочине над Србима у Сарајеву, који је био управник логора у Храсници, који је противзаконито затворио 30 Срба цивила, који су свирепо мучени и више њих убијени?”, запитао се Дачић.

Како је додао једино расвијетљавањем свих злочина почињених током оружаних сукоба на територији бивше Југославије и процесуирањем поцинилаца може се остварити трајно помирење.

Према његовим ријечима, Закон о организацији и надлежности државних органа у поступку за ратне злочине, потпуно је у складу са међународним правом, праксом и обичајима у савременим државама, и у Србији није суђено само за злочине против Срба, већ и против Хрвата и Муслимана, због чега одбијамо тврдњу из Сарајева да је ријеч о правно-политичком инструменту.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here