Дачић: Гана повукла признање Косова

0
860

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је Гана повукла признање Косова. Гана је 16. земља која је повукла признање Косова.

Ивица Дачић је за Телевизију Прва рекао да је у току викенда стигла нота из Министарства спољних послова те земље, у којој се наводи да Гана повлачи признање Косова.

„То је до сада највећа земља која је то учинила, има 30 милиона становника, три пута је већа од Србије. Гана је била и традиционални пријатељ Југославије“, рекао је Дачић и поново најавио да ће до краја године бити још повлачења признања.

Дачић је рекао да су разговори са Ганом трајали доста дуго, да се разговарало на свим нивоима, да су са представницима те земље разговарали и председник Србије, председница парламента, те он као министар спољних послова.

„Гана је озбиљна земља и нота коју су они написали је боља него да смо је ми написали. Већ у другој реченици стоји да је Гана донела одлуку да повуче признање Косова, да сматра да је одлука претходне владе Гане о признању Косова као независне државе погрешна и да је представљала кршење Хелсиншке повеље и Резолуције 1244, као и да ће они поштовати резултате дијалога“, навео је Дачић.

Истакао је да је Гана једна од значајних земаља Африке.

„Подсетићу да су приштински званичници јурили њих по ходницима у УН, чак су објављивали и на Фејсбуку да су се са њима срели“, рекао је Дачић.

То што је Гана повукла признање утицаће и на друге земље 

Дачић је, након полагања венаца нa Француском војом гробљу, рекао да је Гана земља са великим политичким утицајем и да ће свакако то што је повукла признање независности Косова ће свакако утицати и на друге земље, посебно из тог региона, да повуку одлуку о признању.

Нагласио је да је то резултат систематског деловања представника државе, почев од председника, владе, министарства спољних послова, председнице парламента.

„Није лако било да се дође до једне овакве одлуке. За то је било потребно годину и по дана континуираног рада, састанака. Министарка спољних послова Гане била је у посети Србији, председник је са њом разговарао и у Њујорку. Ја сам био у Гани. И после дугог рада уследила је оваква одлука“, навео је Дачић.

Наводи да је Гана ноту о повлачења признања донела 7. новембра, да је већ сутрадан прослеђена Приштини, али да она о томе није обавестила јавност.

Дачић је још указао да је бивша Југославија имала добре односе са Ганом и да је Јосис Броз Тито заједно са тадашњим председником Гане Квамеом Нкрумахом био један од оснивача Покрета несврстаних.

Гана: Одлука о признању Косова била преурањена

Влада Републике Гане одлучила је да повуче признање Косова као независне државе, јер представља кршење Хелсиншког договора и Резолуције 1244 Савета безбедности, наводи се у дипломатској ноти те државе упућеној Србији.

У ноти, у коју је Танјуг имао увид, наводи се да је Гана 2012. године одлучила да призна Косово као независну и суверену државу, након чега је уследило успостављање дипломатских односа између две земље, али да се испоставило да је та одлука била преурањена:

„Поменуто признање представљало је кршење Хелсиншког договора, а такође фундаментално кршење резолуције 1244 Савета безбедности УН. Испоставило се да је одлука да се призна Косово била преурањена“.

У ноти се подсећа на став 10. Резолуције 1244 СБ УН из 1999. године, у којем се овлашћује Генерални секретар да „успостави међународно цивилно присуство на Косову да би била обезбеђена привремена администрација за Косово под којом људи Косова могу да уживају значајну аутономију у оквиру Савезне Републике Југославије и која ће да обезбеди прелазну администрацију док успоставља и надгледа развој привремених институција самоуправе, да би се обезбедили услови за миран и нормалан живот за све становнике Косова“.

Одлука Владе Гане у том тренутку вероватно је била инспирисана потрагом за миром и хармонијом, наводи се у ноти.

Додаје се и да је Влада Гане узела у обзир постојећи дијалог између Београда и Приштини чији је циљ решавање тог питања и да подржава текући процес.

Министар спољних послова Ивица Дачић захвалио је влади Републике Гане због те одлуке, која је утемељена на међународном праву, Повељи Уједињених нација, као и чињеници да је у току процес чији је циљ решавање овог питања, који Гана подржава.

„Одлука владе Републике Гане да повуче признање Косова и Метохије још једна је потврда наше политике тражења решења кроз дијалог и компромис, уз неизоставно учешће Србије у том процесу. Једнострана решења нису пут ка миру и стабилизацији прилика, што је и влада Републике Гане потврдила овом одлуком“, навео је Дачић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here