Cvijanović: Srbi u FBiH kolateralna šteta nesređenih odnosa Hrvata i Bošnjaka

0
476

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su Srbi u Federaciji BiH (FBiH) potpuno obespravljeni i da je najveći problem BiH u tome što se Sarajevo, odnosno bošnjačka politika, pozicionira kao ta koja je dominantna i koja svakome treba krojiti kapu.

“To je formula neuspjeha. To je formula potpune blokade i, nažalost, suočeni smo s time”, rekla je Cvijanovićeva za današnji zagrebački “Večernji list” u izdanju za BiH.

Konstatujući da su Srbi u FBiH dugo vremena kolateralna žrtva nesređenih i problematičnih odnosa Hrvata i Bošnjaka, Cvijanovićeva je istakla da taj problem posve marginalizuje Srbe kao nacionalnu zajednicu, konstitutivni narod.

“Svaki kolektivitet, svaki konstitutivni narod mora imati jednako utvrđena prava. Pri tome ne želim zanemariti ni prava ostalih koji dolaze iz reda manjina. Ali, za nas nije prihvatljivo da neko bude dominantan i drugima određuje kako će razmišljati, zaštititi svoja kolektivna prava”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da u FBiH stalno postoje pokušaji minimiziranja nekoga, da bude nevažan kao narod, kao pojedinac, što je nedopustivo.

Na pitanje kako ocjenjuje pokušaje da se u federalnom Parlamentu, uz podršku OHR-a i Ambasade SAD, nametnu odredbe Izbornog zakona koje je Ustavni sud proglasio neustavnim, Cvijanovićeva je rekla da je to katastrofalno.

“Nas su žprikucavaliž na stub srama jer smo pokušavali odbraniti nešto svoje. Sjetite se referenduma, Dana Republike i slično”, podsjetila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da stranci nemaju šta podržavati neki prijedlog, jer se tako automatski svrstavaju protiv onih koji drugačije razmišljaju.

“I upravo zbog te uključenosti stranaca, koji odlučuju u mikrosferi, osim u Republici Srpskoj, gdje im to nismo dopustili, i zato smo im problem, pokazuju koliko je nemoguća budućnost i razvijanje normalnih odnosa ovdje”, dodala je Cvijanovićeva.

Za objašnjenje predstavnika međunarodne zajednice da žele da BiH bude efikasnija, predsjednik Vlade Srpske tvrdi da je, upravo zahvaljujući “tom petljanju”, postala apsolutno neefikasna.

“Nema budućnosti ako jedna od strana stalno trči u jednu od ambasada, tamo se dobro isplače i nakon toga dobijamo rješenja koja su protiv druge strane. Ovdje je uloga međunarodne zajednice trebala biti okupiti ljude, a ne tjerati ih jedne od drugih. Oni su upravo otežavali naše pomirenje i izgradnju povjerenja”, konstatovala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, zato je u FBiH bezbroj neriješenih problema za koje ne vidi ko ih može riješiti, osim ako jednog dana Srbi, Hrvati i Bošnjaci ne sjednu i sami raščiste te odnose.

“Stranci tu ne mogu pomoći, osim da prestanu protežirati jednoga”, zaključila je Cvijanovićeva.

Govoreći o malom broju Hrvata u Republici Srpskoj u odnosu na prijeratni broj, predsjednik Vlade Srpske ocijenila je da se niko ko je otišao ne može natjerati da se vrati.

“Za mene je bitno da se nikome ne sprečava ostvarivanje prava i povratak imovine, a ona je u Srpskoj vraćena 98 odsto. Nema institucionalnih prepreka da neko ostvari svoja prava zato što nije Srbin”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da u Republici Srpsko nesmetano funkcioniše Klub Hrvata u Vijeću naroda, dok u FBiH nema konstituisanog Kluba Srba u Domu naroda.

“U Republici Srpskoj nema problema sa postojanjem ždviju škola pod jednim krovomž. U FBiH istovremeno imate škole za Hrvate i Bošnjake, a ne postoje za Srbe i oni se, maltene, moraju priklanjati onome ko je u kom kantonu više dominantan”, dodala je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o evropskim integracijama, Cvijanovićeva vidi BiH i Republiku Srpsku u EU, ali ne u dogledno vrijeme zbog pokušaja lomljenja postojećeg sistema i njegove transformacije u nešto drugo, umjesto da se postojeći sistem unaprijedi i uskladi sa standardima EU.

“Svi smo tu pogriješili. Domaći i stranci, zato smo tu gdje jesmo”, zaključila je Cvijanovićeva.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here