Цвијановић: Резолуцијом начињена озбиљна штета

0
692

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Бањалуци да је начињена озбиљна штета Резолуцијом о поштовању жртава фашистичког режима и покрета коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, јер постоји тенденција да буду написана нека нова страдања.

Цвијановићева је истакла да се та резолуција одриче озбиљних аката усвојених у Народној скупштини Републике Српске и да је тиме начињена штета.

– Акте које је усвојила Народна скупштина писали су озбиљни аутори, за разлику од Резолуције коју је писао незналица или манипулант. Штета је што се говори да ће Резолуција бити достављена Европском парламенту, али и због тога што се не спомињу Јевреји и Роми и што се Независна Држава Хрватска  не назива правим именом. Постоји тенденција да се напишу нека нова страдања да се не би причало о старим страдањима – нагласила је Цвијановићева на посебној сједници Народне скупштине о Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета.

Она је навела да се мора видјети шта је најбоље за Српску.

– Мислим да би за Српску било најбоље да ви одустанете /СДС, ПДП/ од овога што је усвојено у једном дому парламента БиХ и да потврдимо оно што су били ставови Народне скупштине – рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, лидер СДС-а Мирко Шаровић је у познатом маниру поново у Народној скупштини махао прстом готово пријетећи.

– При томе није искористио 20 минута за обраћање и цијеним да није имао шта да каже, али није пропустио да мене спомене – рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да не постоји оригинална јасеновачка грађа и поновила да су се сви у Српској оградили од „блајбуршке мисе“ у Сарајеву.

– Грађу, која је 1991. године пренесена у Козарску Дубицу, а затим 1998. у Архив Републике Српске, чине фотокопије фотографија и докумената сакупљених из других архива и музеја у бившој Југославији, што је 2001. године утврдила и анкетна комисија Народне скупштине Републике Српске – навела је Цвијановићева.

Коментаришући тврдњу лидера ПДП-а Бранислава Бореновића да су лажирани подаци о броју жртава, Цвијановићева је рекла да је Музеј Холокауста у Вашингтону саставни дио институционалног миљеа САД и да је Бореновић изнио тешку оптужбу на рачун америчке администрације.

– Представници СДС-а и ПДП-а су пропустили прилику и да кажу да су са оним које спомињу из ХДЗ-а БиХ четири године дијелили власт на нивоу БиХ и да никада нису поставили питање зашто Драган Човић или неко други из ХДЗ-а иде у Блајбург – каже Цвијановићева.

Она је истакла да подржава да Народна скупштина Републике Српске треба да донесе закључак да остаје при актима које је раније усвојила.

– Међутим, има још једна ствар, а то је чему служе различите верзије Резолуције. Оно што се појавило у Службеном гласнику и оно што је усвојено нема везе једно са другим. Прво се говори о поштивању жртава усташког режима, па сте онда дошли да је то резолуција о поштивању жртава фашистичких режима и покрета. Чему разлике и ко је кога натјерао да дођемо до уопштене формулације? – рекла је Цвијановићева.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here