Цвијановић: Одлука ЦИК-а осветнички потез

0
602

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да то што је Централна изборна комисија БиХ поништила Уједињеној Српској овјеру за учешће на локалним изборим представља „осветнички потез политички обојених чланова“ тог тијела.

– Неће то баш моћи тако. То су обрачуни политичких блокова, а не функционалан рад ЦИК-а – рекла је Цвијановић новинарима у Источном Сарајеву.

Она је нагласила да ЦИК БиХ треба да има одмјерене ставове према свима и да би само то значило да су чланови тог тијела професионални и да нису политички постављени.

– Они јесу политички постављени – истакла је Цвијановић, која је и потпредсједник СНСД-а.

Она каже да је изненађена одлуком ЦИК-а који је изрекао „ригорозну казну за већ афирмисану политичку партију, која наступа и има одређене позиције“.

Према њеним ријечима, престрога је казна уклонити некога са листе због једног пропагандног материјала.

– Рећи да неко не може наступати на изборима је прежестока казна. Постоје казне које су дефинисане за неке заиста тешке прекршаје. Ми можемо имати лични суд према одређеном материјалу који нека странка промовише, може да нам се свиђа или не, али и за тако нешто постоји санкција која би била одговарајућа – навела је Цвијановић.

Она је нагласила да се не слаже са свим стварима које су у вези са ЦИК-ом, подсјетивши да да је ЦИК изабран на непроцедуралан начин, у вријеме када нису спроведени изборни резултати.

– ЦИК БиХ је изабран тако што су поставили тамо партијске људе који су имали важну функцију у оквиру политичких партија. Ишло се онда у манипулацију у вези са одгађањем избора, па је тражено безброј начина да све то буде стављено ван дневног реда, до тога да не треба ове године да имамо изборе – навела је Цвијановић.

Централна изборна комисија БиХ поништила је овјеру за учешће на изборима Уједињене Српске и предсједника те странке Ненада Стевандића казнила са 10.000 КМ.

Одлука је услиједила због објаве спота ове политичке партије што је према тумачењу ЦИК-а кршење Изборног закона БиХ.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here