Цвијановић: Кампања „Доживи Српску“ треба да буде трајна

0
536

Република Српска мора подизати свијест о својим туристичким потенцијалима, а кампања „Доживи Српску“, која има за циљ да помогне и грађанима и послодавцима у области туризма, треба да буде трајна и окренута према домаћим, али и страним гостима.

Ово је истакла Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске, додајући да Република Српска има шта да понуди када је ријеч о туризму те циљ кампање није да се постигну спектакуларни резултати у првој години, већ да се на одређени начин омогући грађанима под неким повољнијим условима да свој одмор који традиционално проводе на мору, проведу у Републици Српској.

– Ово су привремена рјешења и дали смо подстицај. Трајно треба да буде општа кампања којом излазимо и према домаћем конзуму, али и страним туристима. Много тога је уложено у област туризма и препознатљиви смо по неким стварима и добро је да смо почели да подижемо свијест и рекламирамо сопствене потенцијале и могућности – рекла је Цвијановићева, која је, уз Владу Републике Српске, покровитељ кампање „Доживи Српску“.

Иначе, кампања „Доживи Српску“ покренута је на захтјев Привредне коморе, туристичке заједнице и послодаваца који дјелују у области туризма, угоститељства и хотелијерства, а циљ је промоција домаћих туристичких потенцијала, прије свега за домаће госте, који би боље упознали своју земљу, али и помогли туризму и угоститељству, који су претрпјели највећу штету током пандемије вируса корона.

– Ово је покушај и добра намјера да се олакша свима онима који дјелују и послују у оквиру туризма и хотелијерства, али исто тако и намјера да се подрже наши грађани који желе да проведу дио свог одмора јефтиније него што би то иначе било – казала је Цвијановићева.

Она је истакла да је чињеница да је смањен број путовања и одлазака у иностранству те да у Републици Српској постоји велики број мјеста у којима се може провести годишњи одмор, од бања, планина, националних паркова и ријека па до мјеста која су позната по етно и вјерском туризму, али и екстремним спортовима.

– Знам да су људи традиционално везани за то да се годишњи одмор проведе на мору, али су рестрикције такве да ће многи промијенити своје планове и ми им нудимо подршку за коју мислимо да је боља него кад нема ништа. Ако би 100 људи провело годишњи одмор у Републици Српској, ми бисмо били задовољни – истакла је Цвијановићева.

Кампању којом се промовишу потенцијали Републике Српске подржавају и у Привредној комори Републике Српске, гдје истичу да без помоћи државе индустрија туризма тешко да ће опстати.

Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука, каже да је ово први пут да Република Српска спроводи кампању те да се она ради у вријеме које баш и није наклоњено туризму.

– Ради се о покушају оживљавања домаће туристичке понуде и помоћи домаћим туристичким радницима. Кампању треба наставити и у наредном периоду, јер гдје год да је рађена, није у првој години дала пуне резултате. Интересовања међу домаћим туристима да посјете домаће потенцијале има и није неуспјех и ако неки од ваучера који су емитовани не буду искориштени. Очекујемо да ће већ у августу бити боља ситуација и веће интересовање – рекао је Рачић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here