Цвијановић: Епидемиолошка ситуација и даље сложена, али постоји значајна стабилност

0
534
Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић у интервјуу за Срну говорила је о актуелној епидемиолошкој ситуацији, те оцијенила да је она и даље веома сложена, не само у Српској, већ и на глобалном нивоу, али је добро што су републичке институције правовремено реаговале.

Она је истакла да је, генерално гледајући, ситуација и даље сложена, али када се она посматра данас и када се упореди са почетним периодом, видљиво је да постоји значајна стабилност, здравствени сектор је у сасвим другачијем стању, много стабилнији и опремљенији.

– Урадили смо све оно што је неопходно, првенствено смо успјели да опремимо наше болнице, тако да су љекари, медицинске сестре и сви други здравствени радници били апсолутно спремни за оно што нас чека. У то вријеме, када смо се суочили са пандемијом, било је много непознаница. И даље их има, али данас наш систем функционише сасвим другачије – указала је Цвијановић.

Оцијенила је да још дуго треба упозоравати становништво да сви буду довољно одговорни, да се придржавају правила која су на снази и да на тај начин смање ризик заразе и ширења инфекције.

– Природно је да је дошло до одређеног опуштања људи и не може се цијели систем, ни људи, нити живот држати закључаним превише дуго и у неком првом периоду, када смо имали ригорозне мјере, оне су заиста дале резултате. Тада нам је првенствено био циљ да не експлодира здравствени систем, да не дође до колапса у том периоду када је било још много непознаница и када на глобалном нивоу није било довољно ни опреме ни заштитних средстава. Сада је ситуација другачија, али и даље остају на снази мјере којих се сви морамо придржавати – поручила је Цвијановић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here