Čubrilović: „Oluja“ istjerala 250.000 Srba

0
611
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da se obilježavanje hrvatske akcije „Oluje“ i dalje oslovljava kao „velika pobjeda jednog naroda nad drugim“, a dogodilo se, zapravo, suprotno jer su iz Hrvatske istjerani građani – oko 250.000 Srba.

„Istjerani su građani jedne države, koji su izgubili ravnopravnost. Najveće protjerivanje građana sa ovih prostora, oko 250.000, desilo se upravo u Hrvatskoj, a oni žele danas da optuže Republiku Srpsku da je to prostor sa koga su otjerani ljudi, koji nisu Srbi. Tako se zamjenjuju činjenice“, izjavio je Čubrilović Srni.

On je dodao da se Srbi ponovo stavljaju na stub srama, a prikrivaju se zlodjela koja su napravljena čišćenjem srpskog naroda iz prostora države Hrvatske.

„Ta slobodna država Hrvatska stotinama hiljada ljudi nije dala priliku da uživa tu slobodu“, rekao je Čubrilović koji je danas na Spomen-groblju Šušnjar prisustvovao parastosu u znak sjećanja na 77 godina stradanja 5.500 Srba i 50 Јevreja ubijenih na tom mjestu na Ilindan 1941. godine.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“, 4. avgusta 1995. godine oružane snage Hrvatske, uz odobrenje i podršku NATO, u sadejstvu sa snagama Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ i Armije BiH /ABiH/, izvršile su agresiju na sjevernu Dalmaciju, Liku, Kordun i Baniju, odnosno na Srpsku autonomnu oblast Krajina, u sastavu tadašnje Republike Srpske Krajine /RSK/.

Agresija je izvršena uprkos činjenicama da je ta oblast bila pod zaštitom UN, pod nazivom sektori „Јug“ i „Sjever“, i da su predstavnici RSK dan prije u Ženevi i Beogradu prihvatili prijedlog međunarodne zajednice o mirnom rješenju sukoba.

Protiv krajiških Srba /oko 230.000 žitelja sa oko 30.000 vojnika/ angažovano je oko 200.000 vojnika, od kojih su direktno u operaciji učestvovalo 138.500 pripadnika HV-a, MUP-a i HVO-a i učešće pripadnika Armije BiH i NATO, omjer snaga je bio najmanje „sedam na prema jedan“ u korist agresora.

Za nekoliko dana neravnopravne borbe slomljen je otpor Srpske vojske Krajine /SVK/, a oko 220.000 krajiških Srba kreće u do tada najveću srpsku „seobu“ prema Republici Srpskoj i Srbiji.

Na evidenciji „Veritasa“ nalaze se imena 1.859 poginulih i nestalih Srba iz ove akcije i poslije nje. Među njima su 1.209 ili 65 odsto civili, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina.

Među žrtvama se nalazi 546 ili 29 odsto žena, od kojih su oko četiri petine bile starije od 60 godina, što predstavlja jedan od „crnih“ rekorda građanskog rata devedesetih godina prošlog vijeka na prostorima bivše Јugoslavije.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here