Црна Гора изабрала: Опозиција има већину; Славље у Палама

0
875
Након завршетка гласања у Црној Гори и проглашења прелиминарних изборних резултата, у центру Пала окупио се већи број грађана који слави побједу опозиције на изборима у Црној Гори.
Прве пројекције мандата за парламент Црне Горе, на основу 85,5 одсто обрађеног узорка гласова, показују да ДПС има 29 мандата, коалиција „За будућност Црне Горе“ 28, „Мир је наша нација“ десет, а „Црно на бијело“ четири мандата, подаци су Центра за мониторинг и истраживање.

По три мандата би имали Социјалдемократе и Бошњачка странка, два СДП, и по један Албанска листа и Албанска коалиција „Једногласно“.

На основу 85,5 одсто узорка, листа „ДПС – Одлучно за Црну Гору Мило Ђукановић“ освојила је 34,8 одсто гласова, а коалиција „За будућност Црне Горе“ 32,8 одсто.

Коалиција „Мир је наша нација“ освојила је 12,5 одсто, „Црно на бијело“ 5,6 одсто, Бошњачка странка 4,1 одсто, Социјалдемократе 4,2, СДП – Јака Црна Гора 3,1, Албанска коалиција Једногласно 1,1 одсто, Албанска листа 1,4 одсто, ХГИ 0,2 одсто, а ХРС 0,1 одсто.

Из Цемија наводе да, уколико нека од хрватских листи пређе 0,35 одсто гласова, добија резервисани мандат.

Уколико албанске листе пређу 0,7 одсто, њихови резултати ће бити сабрани па би у овом тренутку имали 2,6 одсто и два мандата.

Центар за демократску транзицију раније је саопштио да је бирачко право остварило 75,9 уписаних бирача.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here