Crkva će alarmirati cijeli svijet ako joj bude oduzeta imovina

0
654

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da je nezamislivo u 21. vijeku da bi država Crna Gora mogla da oduzme Srpskoj pravoslavnoj crkvi imovinu i poručio da bi u tom slučaju Crkva alarmirala cijeli svijet.

On je ocijenio da je položaj Crkve u Crnoj Gori danas teži nego u vrijeme okupacije Osmanlija, dok je položaj Srba kao u vrijeme ozloglašene fašističke NDH.

Komentarišući česte negativne poruke državnih zvaničnika prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, te najava da bi država mogla da oduzme pravoslavnoj crkvi imovinu, patrijarh je rekao da uviđa da je to nezamislivo u današnje vrijeme.

“Da su to radili Turci ili ustaše u svoje vreme, to bi se moglo razumeti, ali da se to radi u vreme mira i slobode, u vreme kada vladaju principi zakona i zakonitosti, to je apsolutno neprihvatljivo, ne samo za Evropu, nego i za Aziju”, dodao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je istakao da će SPC stati u odbranu Mitropolije crnogorsko-primorske.

“Ne samo da hoćemo, nego je naša obaveza da kao crkva istupimo i zaštitimo Mitropoliju. Na Saboru je već bilo o tome reči, mi smo uputili Vladi Crne Gore dopis i nadamo se da će od tog bezakonja odstupiti, jer tu nema nikakve logike. Mitropolija nije od juče, ona postoji stotinama godina i ono što pripada zvaničnoj Crkvi ne može biti ni na koji način uzeto ili oduzeto”, naglasio je patrijarh srpski.

Patrijarh Irinej je izrazio nezadovoljstvo položajem Srba u Crnoj Gori.

“Nisam baš mnogo upoznat, ali kako čujem, položaj Srba u Crnoj Gori nije dobar. Nažalost. To je jedan narod koji se podijelio. Svaka čast državi Crnoj Gori, ona je i ranije bila samostalna država i normalno svaki Srbin prihvata i podržava postojanje Crne Gore kao države, ali stvoriti takav odnos prema Srbima u Crnoj Gori je neshvatljivo”, rekao je patrijarh srpski.

Na pitanje sa kojom istorijskom epohom bi uporedio položaj Srba danas u Crnoj Gori, patrijarh Irinej je dodao da ga podsjeća na stanje u Hrvatskoj u doba fašizma.

“Nažalost, u Hrvatskoj ni danas nije bolji položaj Srbima. Možda to neprijateljstvo u Crnoj Gori nije kao ono koje je bilo kod ustaša, ali mržnja u narodu, nažalost, postoji. Sigurno da to čine oni koji ne žele dobro ni Srbiji, ni Crnoj Gori. Stara je istina – Podijeli, pa vladaj, pa se vjerovatno drže tog principa”, ocijenio je patrijarh srpski.

On je izrazio nadu da će narod biti svjesniji od onih koji ga vode i da će naći način da postoji i zajedno živi.

Komentarišući slanje crnogorskih vojnika u južnu srpsku pokrajinu, Kosovo, patrijarh je rekao da je to glupost.

“Da Crna Gora pošalje vojnike na Kosovo i da tamo stišava i smiruje Srbe i ko zna šta još da radi, to zdrav razum i zdravo poimanje ne razumeju. Tim pre što to radi Crna Gora, koja je pravoslavna zemlja, srpska zemlja, da čini takvo jedno delo u korist onih koji su stotinama godina rušili i palili i otimali i sada da im još pomogne u tom nezakonitom delu”, zaključio je patrijarh Irinej.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here