Ћосић: За меморијални комплекс 800.000 КМ из буџета Српске

0
229

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да ће за изградњу меморијалног комплекса посвећеног српским цивилима страдалим у 20. вијеку из републичког буџета, према одлуци Владе, бити издвојено 800.000 КМ.

Влада је јуче усвојила Одлуку о измјенама и допунама Одлуке о приоритетним пројектима из Програма јавних инвестиција са расподјелом средстава којима је предвиђено да се са 800.000 КМ из Буџета Српске финансира и пројекат “Изградња Меморијалног комплекса посвећеног Србима цивилима страдалим у 20. вијеку”.

Меморијални комплекс биће смјештен у парку Сунце, иза зграда Ректората и Музичке академије и студентског дома.

“Процјена је да ће вриједност пројекта бити 2.100.000 КМ, од чега је Влада Републике Српске обезбиједила 1.600.000 КМ – по 800.000 КМ у овој и наредној години, а град Источно Сарајево и општина Источно Ново Сарајево ће укупно издвојити 500.000 КМ”, навео је Ћосић.

Осим централног споменика – Бијелог анђела и три мања кружна платоа са бронзаним рељефима три најважнија православна храма у Сарајеву, комплекс ће чинити и информациони ЛЕД панели на којима ће бити доступни подаци о страдалим сарајевским Србима цивилима у Првом и Другом свјетском и посљедњем, Одбрамбено-отаџбинском рату.

Посао прикупљања потребних података повјерен је посебном стручном тиму који предводи декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву професор Драга Мастиловић, објављено је на интернет страници Градске управе.

“Пројекат се реализује заједно и са Српском православном црквом, односно Митрополијом дабробосанском, са којом смо потписали споразум о сарадњи”, додао је Ћосић.

Он је подсјетио да се интензивно ради и на пројектима који се односе на изградњу “капије града”, споменика посвећеног Републици Српској и музеја Одбрамбено-отаџбинског рата у Палама, изградњу Парка великана српског здравства у кругу Болнице “Србија”, као и на визуелно истицање заставе Републике Српске на Требевићу.

“Све ово нас води ка циљу да 2024. године буде завршен највећи дио од ових пројеката посвећених култури памћења, чиме ћемо створити посебну цјелину која се односи на културу памћења у Источном Сарајеву и која ће свједочити о готово непрекидном циклусу затирања и уздизања сарајевских Срба и Сарајевско-романијске регије”, рекао је Ћосић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here