Ћосић: Основано Народно позориште Источно Сарајево

0
310

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић обавијештен је да је Влада Републике Српске на данашњој, 183. сједници, донијела одлуку о оснивању Народног позоришта Источно Сарајево.

“Ово је круна свих активности које смо до сада радили када је ријеч о нашем позоришту и дефинитивно смо показали да смо способни да још једна установа од значаја за културу Републике Српске буде основана у граду Источно Сарајево, односно општини Источно Ново Сарајево.

Ово није побједа само нашег града или општине, ово је побједа комплетног овог дијела Републике Српске, који заслужује да има овакву установу.

Велика захвалност, прије свега, српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику који је од самог почетка подржао идеју о наставку радова на позоришту, започетих 2008. године. Наравно, посебна захвалност и предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић и Радовану Вишковићу, предсједнику Владе Републике Српске, која је до сада за изградњу позоришта у три наврата издвојила 3,5 милиона КМ – 2018. године два милиона, 2020. године 500.000 КМ и 2021. године милион КМ.

Знам да су се многи у претходном периоду питали шта је са позориштем, напредују ли радови на згради… Нажалост, Закон о јавним набавкама је такав да дозвољава широк круг жалби и управо због тога већ двије године касне радови на изградњи зграде позоришта, али сада су завршене све неопходне тендерске процедуре и радови ће сигурно бити приведени крају.

Када све завршимо, имаћемо веома важну установу културе са најмање 35 запослених, гдје ћемо по први пут имати стални ансамбл, сталне глумце и, наравно, људе који ће радити на пратећој аудио, видео и машинској техници.
Није лако изградити и основати једну овакву установу, али то није било лако ни прије 100 година када су сарајевски Срби заједно са великим Браниславом Нушићем оснивали позориште у тадашњем Сарајеву. Велико ми је задовољство што сми ми као генерација добили прилику да поновимо један такав подухват у области културе.

Ово је пројекат свих нас који треба да окупи не само Источно Сарајево и наше општине, него и наше пријатеље из цијеле Републике Српске који ће долазити и у нашем позоришту уживати у квалитетним представама. Потрудићемо се да успоставимо и пријатељске односе са другим позориштима из Републике Српске, али и Србије и земаља региона.
Још мало стрпљења и све то ће бити могуће са једном оваквом установом културе. Идемо даље, радимо за наш град” рекао је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић на својој званичној Фејсбук страници!

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here