Ћосић: Куповина ОСМ телевизије могла би бити још један пропали пројекат

0
89

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић изјавио је да град Источно Сарајево треба да има своју радио-телевизију, али је изразио бојазан да ће куповина Телевизије ОСМ бити још један пропао пројекат актуелне градске власти.
Ћосић је истакао да ће увијек подржати добра рјешења, и као начелник општине и као предсједник Градског одбора СНСД-а Источно Сарајево, али да актуелно руководство града Источно Сарајево својим рјешењима често на крају доведе до негативних ефеката.

„СНСД је одавно на линији да Источно Сарајево треба да има свој медиј. Да ли је то медиј који је у власништву града, чији је оснивач град, који је основан у партнерству са неким или је то приватни медиј или више њих које ћемо ми подржавати – то је ствар одлуке свих нас“, рекао је Ћосић.

Он је напоменуо да су одборници СНСД-а били уздржани на сједници Скупштине града на којој је донесена одлука о куповини Телевизије ОСМ.

„Питали смо се каква је то политика да купују једну телевизију, а нису још донијели одлуку шта ће са другом, односно нису информисали ни одборнике ни јавност шта се дешава са оном која је у стечају и која је пропала“, истакао је Ћосић, додајући да је Радио-телевизија Источно Сарајево, коју је раније основао град уз подршку Владе Републике Српске, у потпуности пропала захваљујући лошем руковођењу и небризи Градске управе.

Он је навео да је одлука градског руководства о куповини Телевизије ОСМ била проблематична и због тога се није ишло у транспарентан процес јавне набавке, него је „одмах циљана“ та телевизија.

Ћосић је рекао да је лоше и то што се град за куповину Телевизије ОСМ задужио за око 300.000 КМ, што је око половине договорене цијене.

„Због тога смо били уздржани, али нисмо жељели да будемо против јер смо увијек спремни да дамо шансу за нека добра рјешења. Међутим, када је ријеч о руководству града Источно Сарајево, њихова рјешења су увијек лоша, проблематична и на крају доводе до негативних ефеката“, нагласио је Ћосић, подсјетивши да је и начелник општине Пале Бошко Југовић изразио забринутост поводом дешавања у вези са куповином Телевизије ОСМ.

Ћосић је навео да је већ октобар, а да Градска управа још није изашла са приједлогом финансирања нове радио-телевизије.

„Телевизија је скупа играчка, видјећемо на који начин ће је они финансирати у буџету наредне године, хоће ли то бити нова организациона јединица или ће одабрати неки други модел. Чини ми се да је та одлука којом је Радио Источно Сарајево купио телевизију, а град пребацио паре, на брзину донесена и бојим се негативном исходу“, додао је Ћосић.

Он је истакао да је Источном Сарајеву потребан, не један, него више медија, подсјетивши да је општина Источно Ново Сарајево донијела одлуку да просторије некадашње градске Радио-телевизије додијели медијским кућама које послују на подручју града, чиме је створен својеврстан медија центар који доприноси промоцији и општине и града.

„На исти начин је могао функционисати и град Источно Сарајево, али чини ми се да су се они опредијелили за неки други модел“, закључио је Ћосић.

На подручју града Источно Сарајево 2008. године основана је Радио-телевизија Источно Сарајево, која је због немара градске власти 2014. године отишла у стечај.

Скупштина града Источно Сарајево на сједници одржаној 3. новембра 2017. године донијела је одлуку о оснивању Јавног предузећа Радио Источно Сарајево. 

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

eleven + two =