Ћосић, Катић и Југовић: До краја 2024. пет споменика и музеј у част Србима страдалим у 20. вијеку (фото+видео)

0
385

У Источном Сарајеву данас су представљена идејна рјешења за пет спомен-обиљежја и музеј у част страдалим Србима током 20. вијека, који ће бити постављени на том подручју.

Идејна рјешења представили су градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и начелници општина Источно Ново Сарајево и Пале Јован Катић и Бошко Југовић, а споменици и институција културе сјећања биће постављени на подручју ових локалних заједница.

Ћосић је навео да је, према оквирној процјени, за пет спомен-обиљежја и једну институцију културе сјећања потребно пет до пет и по милиона КМ, мимо пројектовања за извођење радова, да би били завршени најкасније до краја 2024. године.

“За заставу на Требевићу би било потребно 500.000 до 800.000 КМ, коригована `Капија Града` би била око милион КМ, спомен-обиљежје у Парку `Сунце` до милион КМ, те 2,5 милиона за изградњу музеја и споменика у Палама. Из буџета града ће идуће године сигурно бити исфинансирано спомен-обиљежје жртвама НАТО бомбардовања. Рачунамо и на подршку Владе Републике Српске”, рекао је Ћосић.

Према његовим ријечима, било је говора да спомен-обиљежје заузима дио Спомен-парка “Враца” од чега се одустало јер је тај парк подручје заштићеног националног споменика, ту је и међуентитетска линија, а културом сјећања не жели се нико увриједити.

Ћосић је навео да је договорено да у Источном Новом Сарајеву буде спомен-обиљежје страдалим цивилима у 20. вијеку, односно страдалим цивилима за вријеме Првог и Другог свјетског рата и одбрамбено-отаџбинског рата, да је идејно рјешење завршено, а споменик ће бити у Парку “Сунце”.

“Као централна ће бити постављена статуа анђела висине шест до осам метара, а са стране степенице којима се у небо уздижу Срби. Ту су и три зидане макете Старе цркве на Башчаршији, Саборног храма и Преображењске црква које говоре о континуитету трајања Срба у Сарајеву кроз вијекове”, рекао је градоначелник.

Ћосић је навео да ће иза зграде будуће Музичке академије и Ректората бити амфитеатар који ће бити испод самог споменика, док ће код објекта Дома здравља бити постављена фонтана “Суза српских мајки”.

“Радиће се и лед дисплеј, биће на самом спомен-обиљежју, а приказиваће мјеста, вријеме и имена страдалих. У овај дио укључујемо стручне људе и борачке организације. Завршен је идејни пројекат и идемо у главно пројектовање до краја јануара и уз помоћ Владе Републике Српске крећемо извођење радова током идуће године”, рекао је Ћосић.

Кад је ријеч о другом споменику, “Капија Града”, за који је претходна Градска управа израдила идејно рјешење, Ћосић је навео да је ријеч о прилично импозантном пројекту, симболичкој поруци која говори о изласку Срба из Сарајева у Источно Сарајево.

Када је у питању треће спомен-обиљежје, Ћосић је навео да се још ради на идејном рјешењу постављања огромне заставе Републике Српске висине 40 метара на врху Требевића која ће бити локацијски код торња.

Говорећи о општини Пале, започет је рад на изградњи Музеја одрбамбено-отаџбинског рата, као институцији културе сјећања.

“У инвестиционом циклусу Владе Републике Српске тражићемо мјесто да се овај музеј заврши у идућој години. Ангажовали смо људе и ради се пројекат споменика жртвама НАТО бомбардовања, који ће бити испред музеја и чиниће један комплекс. Главни идејни пројекат ће бити завршени до краја јанура и бити презентовани”, рекао је Ћосић.

На локалитету Голи Коран предвиђено је постављање споменика радног назива “Ода Републици Српској”, који је сличног каратера као и споменик који ће бити на локалитету Парк “Сунца”.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Катић изјавио је да спомен-обиљежје у парку неће угрозити ниједно дрво већ ће тај локалитет додатно уљепшати.

“Као општинска управа покушаћемо уклопити још пјешачких стаза како би додатно обагатили сам садржај. Ова спомен-обиљежја су потребна Источном Новом Сарајеву јер је наша морална обавеза према жртвама како протеклог одбрамбено-отаџбинског, тако и Првог и Другог свјетског рата, да се сјећање на страдале налази на једном спомен-обиљежју”, навео је Катић.

Начелник општине Пале Југовић истиче да је идућа година значајна, јер је 30 година од стварања Републике Српске, а ова општина је имала посебну улогу због институција које су ту тада биле смјештене и доносиле важне одлуке у процесу стварања Српске.

“Сретан сам што смо направили јединствену одлуку да се у Палама подигну два спомен-обиљежја и Музеј одбрамбено-отаџбиснког рата за који је у току ове године уложено пола милиона КМ. То је најбољи начин да његујемо културу сјећања, већ су прошле три деценије од стварања Републике Српске, а генерације које долазе треба да знају на који начни су је њихови преци стварали и бранили”, додао је Југовић.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

5 × 5 =