Ћосић: Град присутан у животима становника свих шест општина

0
226

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је вечерас да се град труди да буде присутан у животима становника у свакој од шест градских општина и да ће то чинити и убудуће, те је за наредну годину амбициозне планове.

“Општине су наша база, а град надоградња. Надам се да ћемо у годинама које долазе јачати и базу и надоградњу”, рекао је Ћосић на свечаној академији поводом Дана и крсне славе града – Светог Петра Дабробосанског.

Он је упозорио на опасност да становници Источног Сарајева, уколико град и његове општине не наставе да се развијају и расту, напусте овај дио Републике Српске.

“Источно Сарајево чине Универзитет и његови факултети, привреда, спорт, културне институције, републичке и градске институције и оне заједничке које нам припадају. Ако престанемо да вјерујемо у њих, мислим да ће народ почети да нас напушта”, рекао је Ћосић и поручио да се не смије дозволити та грешка.

Он је подсјетио да је прије рата српско становништво било доминантно на подручју Сарајева и да је увијек носило лучу слободе, али да се демографска слика промијенила у рату и након потписивања Дејтонског споразума.

“Многи се данас труде да нас сатанизују, што не смијемо дозволити због генерација које долазе”, додао је Ћосић.

Осврћући се на период између двије славе, Ћосић је оцијенио да је град добро функционисао и за наредну годину је најавио рекордан градски буџет у износу од 17 милиона КМ властитих средстава, без кредита.

“Имамо амбициозне планове”, рекао је Ћосић, наводећи да би ових дана Влада Републике Српске требало да прогласи дио Требевића парком природе, којим ће управљати град Источно Сарајево и три градске општине на чијем би подручју био тај парк.

Он је додао да се доста ради и на проглашењу парка природе Јахорина, првенствено како би се планина сачувала од урбанизације, у шта ће град такође бити укључен.

“Надам се да ће Влада Српске врло брзо дати гаранцију за изградњу гондоле од Пала до Јахорине, што би Олимпијски центар `Јахорина` имплементирао”, рекао је Ћосић, који је, између осталог, најавио и изградњу зграде Градске управе на Палама.

Ћосић је изразио огромну захвалност на сарадњи Влади Републике Српске, истичући да без њене помоћи много тога у Источном Сарајеву не би било изграђено.

“Сигуран сам да помоћ Владе Српске неће изостати ни у наредним годинама”, рекао је градоначелник Источног Сарајева, који је као један од приоритетних задатака града Источног Сарајева у наредним годинама најавио развијање градског идентитета код становника.

Присутнима се бесједом “Ако је Бог на првом мјесту – све је на свом мјесту” обратио намјесник манастира Свете Тројице у Озерковићима код Сокоца, игуман Георгије, који је поручио да човјек без Бога не може напријед.

“Ми смо сви људи, желимо да будемо добри људи, али често се наша људскост покаже врло неспособна, посебно у свијету у којем живимо, који је компликован сам по себи”, рекао је игуман Георгије.

Он је додао да, ако је Бог на првом мјесту, у центру људског живота, онда све што радимо има смисао.

“Зато поставимо Бога на прво мјесто и он ће нам дати снагу и мудрост да препознамо проблем, али да му одолимо као људи и не изгубимо сами себе”, закључио је игуман Георгије.

Поводом Дана и крсне славе града Источног Сарајева додијељена су и признања заслужним појединцима и колективима, а награде је члановима породица постхумно награђених и награђеним појединцима, односно представницима колектива уручио предсједник Скупштине града Источног Сарајева Бранко Короман.

Највише признање “Повеља града Источног Сарајева” ове године постхумно је додијељена некадашњем начелнику Центра јавне безбједности Српско Сарајево Жељку Марковићу и некадашњем градоначелнику Источног Сарајева у периоду од 2009. до 2013. године Винку Радовановићу.

“Златна плакета града Источног Сарајева” постхумно је додијељена Јели Ђуричић, супрузи Борка и мајци Миломира и Милана, погинулих бораца Војске Републике Српске, те Миливоју Мићу Лиздеку, борцу прве категорије Војске Републике Српске, припаднику елитне јединице “Бели вукови”.

Добитници “Златне плакете” ове године су и амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан, хирург Милорад Шупић, министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић и паљанско предузеће “Гријањеинвест”.

“Сребрна плакета града Источног Сарајева” додијељена је фармацеуту Љиљани Пандуревић, а захвалница Града професору клавира Николини Батковић и помоћнику директора Републичке управе цивилне заштите Биљани Пајић.

Академији су присуствовали званичници братских градова Новог Сада и Ниша, Сомбора, Херцег Новог, Плужина и Никшића, представници општина у саставу града, бројни гости и представници јавног живота ове регије, а приређен је и пригодан културно-умјетнички програм.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here