Ћосић: Филм “Јени, мало свјетло са запада” мора ући у српски народ

0
712

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да документарни филм “Јени, мало свјетло са запада”, који је добио Специјалну награду стручног жирија на 69. Мартовском фестивалу у Београду, мора да уђе у српски народ, посебно у нове генерације, како не би заборавили допринос западних пријатеља у стварању Републике Српске, међу којима је холандска апотекарка Јени Лигтенберг.

“Данашњим генерацијама треба да прикажемо овај филм и све оно што је радила Јени Лигтенберг од 1992. до 1995. године јер, ако нове генерације у Републици Српској забораве допринос тих пријатеља у стварању Српске, онда не можемо ни очекивати да ћемо промовисати овај филм на прави начин и показати једну другачију улогу људи из западних земаља и однос према српском народу”, истакао је Ћосић.

Он је рекао да је најбитније да генерација која се сјећа периода од 1992. до 1995. никад не заборави значај овог времена и тадашње пријатеље, те поновио да је Јени Лигтенберг била једна од ријетких пријатеља са запада, за коју постоји обавеза да буде промовисана у наредном периоду за све што је урадила за српски народ.

“У ратном периоду Јени је била риједак примјер. Сви наши западни пријатељи из неких прошлих времена који нам по природи припадају као родољубивом и слободољубивом народу који је учествовао у стварању слободе не само за свој, већ и друге народе, народу који се у Првом и Другом свјетском рату борио против оних који су жељели да поробе и окупирају друге, у периоду 1992-1995. године су окренули страну, а Јени је била на нашој страни”, навео је Ћосић.

Након разговора са директором Кинотеке Републике Српске Сњежаном Лаловићем и директором Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташом Кулашинац, копродуцентима филма, Ћосић је рекао да овај филм није случајно добио Специјалну награду жирија међу 350 филмова.

Он је изразио задовољство што је Градска управа, у сарадњи са ове двије установе културе, које дјелују на подручју града, показала да спона између локалних власти и ове врсте институција заиста даје резултате.

“Највећи заслуге припадају њима, који су заједнички креирали филм, потом заједнички наступили на овом фестивалу, а креиран је на тај начин да је заиста заслужио и добио Специјалну награду жирија”, рекао је градоначелник Источног Сарајева, те подсјетио да је Градска управа, заједно са Матичном библиотеком, учествовала у припреми књиге о Јени Лигтенберг, која је преведена на енглески језик и дистрибуирана многим пријатељима који су долазили у посјету Источном Сарајеву.

Ћосић је напоменуо да је филм о Јени надоградња те књиге, те додао да је договорено да у будућем периоду Градска управа, заједно са ове двије установе културе, ради на даљој промоцији овог филма.

Лаловић је истакао да је филм “Јени, мало свјетло са запада” добио велико свјетло на овом најстаријем фестивалу документарног филма у Србији, те изразио понос што је предсједник жирија био истакнути режисер Лордан Зафрановић.

“Ово је филм који заиста његује културу сјећања и ми имамо једног малог хероја који је учинио једно велико дјело. Због филма, а и због неких других ствари које ће се десити у будућности, као што су давање имена улицама по њој, Јени Лигтенберг није заборављена, као ни њена добротворна дјела која је чинила у том периоду”, рекао је Лаловић.

Према његовим ријечима, на Мартовском фестивалу, филм је био у међународној, јакој конкуренцији, међу 77 остварења, одзив публике је био велики и изазвао је велике емоције.

Лаловић је навео да ће филм бити приказиван и на другим фестивалима, те најавио за овај мјесец завршетак још једног остварења који његује културу сјећања у продукцији Кинотеке Републике Српске, а ријеч је о “Печату браће Љубавића”, који говори о 500 година горажданске штампарије.

Кулашинчева је рекла да су на Мартовском фестивалу у међународној конкуренцији, између осталих, били филмови из Француске, Словеније, Словачке, Ирске, Мађарске, Сјеверне Македоније, Холандије, Ирака и Ирана.

Према њеним ријечима, Специјална награда стручног жирија, коју је добио филм “Јени, мало свјетло са запада”, представља велику част и подстрек како за Матичну библиотеку тако и за Кинотеку Републике Српске, али и Источно Сарајево.

“Како је наведено у образложењу награде, ријеч је о филму који је добро прихваћен и представља почетке зачећа кинематографије у Републици Српској”, нагласила је Кулашинчева, те додала да ће ове културне установе наставити да раде на очувању и богаћењу културе сјећања на овакве догађаје од прије 30 година који су се одиграли на овом простору.

Она је најавила премијерно приказивање филма у Бечу које ће бити организовано у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Аустрији и бечком “Просвјетом”.

Филм “Јени, мало свјетло са запада” снимљен је према књизи Холанђанке Јени Лигтенберг “Ратни дневник Пале 1993-1995”, коју је приредио академик Мирко Шошић, а остварење је режирао Слободан Симојловић из Београда.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here