Чланица Кризног штаба, Дарија Кисић, нова министарка за рад

0
574
Кандидат министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је Дарија Кисић Тепавчевић, која је широј јавности постала позната када је као епидемиолог и замјеник директора Института “Батут” постављена за члана Кризног штаба за сузбијање заразне болести КОВИД-19.

 

То је раније данас саопштила мандатарка Ана Брнабић након сједнице Председништва СНС, а Кисић ће на тој функцији замјенити Зорана орђевића.

Кисић је рођена 20. августа 1975. године у Сарајеву. Долази из породице академских грађана. Отац Богдан је електроинжењер, који је радни вијек провео у сарајевском предузећу “Енергоинвест”, а мајка Весна је љекар, педијатар.

Основну школу “Слободан Вуковић” у Сарајеву завршила је као ђак генерације. Школовање је наставила у Трећој гимназији.

Нажалост, са 17 година дочекао ју је рат и раздвајање породице. Она и брат су се преселили у Билећу, код очевих. Док су родитељи остали у Сарајеву.

У Билећи је Кисић са, такође, одличним успјехом завршила трећу и четврту годину у билећком средњошколском центру “Голуб Куреш”.

У главном граду Србије је уписала Медицински факултет, који је завршила 2001. године са просјеком 9,60.

С обзиром да је била добар студент већ наредне године добила је прилику да почне да ради као аситент-приправник на предмету Епидемиологија.

Године 2006. на Медицинском факултету у Београду је специјализирала епидемиологију, а затим и докторирала са највишим оцјенама на теми “Предиктивна вриједност квалитета живота у процени исхода болести код болесника са мултиплом склерозом”.

Једна од водећих улога јој је повјерена током епидемије малих богиња, која је Србију погодила током 2017. и 2018. године, да би 2019. представљала Европу на “Инцијативи за глобалну елиминацију малих богиња и рубеле” која је одржана у Вашингтону.

У досадашњој каријери је објавила више од 120 научних радова.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here