Ћирилици статус главног писма у Српској

0
579

Министарство просвјете и културе Републике Српске ради на припреми закона којим би ћирилица била нормирана као главно писмо у РС, сазнаје Српскаинфо.

Извори нашег портала откривају да би наведено законско рјешење, којим би свим републичким институцијама и установама било прописано обавезно кориштење ћирилице, скоро дословно било преписано из припреманог новог закона у Србији. Тиме би, практично, били испуњени и закључци из још неусвојене Декларације о заштити српског језика и културе коју су у јулу прошле године најавили предсједници Србије и РС.

– Радне групе задужене за припрему закона раде пуном паром. Реално је очекивати да би се нови закон могао наћи пред посланицима Народне скупштине РС најкасније за три до четири мјесеца – откривају наши извори.

Новчане казне

У наведеном закону би се тако, како сазнајемо, између осталог требала наћи и одредба да је ћирилица матично писмо српског народа те да је због тога обавезно њено кориштење у службеној преписци свих републичких институција, јавних и научних установа, органа локалне самоуправе, предузећа, као и медија у којима је већински власник држава. За оне који не буду поштовали одредбе овог закона биле би предвиђене оштре новчане казне.

– Овим законом ће практично бити превазиђене и препреке које су постојале око најављиване Декларације о заштити српског језика и културе. Иако су предсједници Србије и Републике Српске Александар Вучић и Милорад Додик још прије годину дана обећали усвајање такве декларације, због притисака са Запада до њеног формалног потврђивања у парламентима РС и Србије није дошло. Планираним законом биће проведено све оно што је предвиђено деларацијом. То не значи да ће латиница бити избачена из употребе, већ да ће она бити кориштена искључиво као помоћно писмо – истичу наши саговорници.

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић био је недоступан за коментар о овој теми. С друге стране, познати српски лингвиста Милош Ковачевић за Српскаинфо потврђује да су људи од струке још у мају ове године почели да раде на припреми закона који ће, како каже, заштитити ћирилицу у Српској и поставити је на мјесто које јој припада.

– Знам да је у мају формирана комисија која би требало да помогне око израде тог закона. Не знам у којој фази је тренутно њихов  рад – каже Ковачевић.

Латиница

У приједлогу измјена и допуна Закона о службеној употреби језика и писама Владе Србије, који би ускоро требало да се нађе пред Скупштином Србије, латиница се такође дефинише као помоћно писмо уз обавезу да ћирилица има предност. Уколико институције којима закон прописује обавезну употребу ћирилице прекрше ту обавезу запријећене су новчане казне.

Како су пренијели поједини медији, одговорно лице у институцији би за игнорисање ћирилице могло бити кажњено од 45 до 850 евра, казна за предузеће које латиницом испише назив робе и услуга, упутство за употребу, декларацију или гарантни лист износила би од 4.200 до 8.500 евра, док би одговорно лице у таквим предузећима морало да плати казну до 600 евра.

Заједнички програми

Осим најаве о скоро истовременом усвајању закона којим се ћирилица проглашава главним писмом, власти из Бањалуке и Београда још раније су најавили да би од септембра у школама требало да се примјењује исти наставни програм за националне предмете.

Са заједничке тематске сједнице Одбора за образовање Скупштина Србије и РС, која је одржана прије мјесец дана, поручено је да Срби имају право на своју науку и да дјецу уче по истим програмима за српски језик, историју и географију.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here