ЦИК закочио буџете општина и градова

0
564
Због одлуке Централне изборне комисије БиХ да локалне изборе помјери за 15. новембар биће угрожено функционисање свих локалних заједница, јер новоизабрани представници власти неће бити у могућности да на вријеме донесу буџете за 2021. годину.

Ово за “Глас Српске” каже градоначелник Бањалуке и потпредсједник СНСД-а Игор Радојичић, чије мишљење дијеле и начелници локалних заједница из опозиционих странака. Радојичић каже да ће се због одлуке ЦИК-а ситуација са државног нивоа БиХ прелити на све нивое и добићемо један општи хаос у цијелој земљи.

– Очигледно да се ЦИК није водио неким логичким, већ искључиво политичким мотивима у својој одлуци. Новембар и децембар су периоди када се треба донијети буџет и припремити планови за наредну годину, а ми идемо у изборе. Све локалне заједнице имаће озбиљне функционалне проблеме, јер неће бити формиране скупштинске већине, а начелници и градоначелници ће бити у неком транзиционом периоду – каже Радојичић. Он се пита ко ће у таквој ситуацији усвојити буџет, истичући да је извјесно да ће већина локалних скупштина бити конституисана тек око Нове године, што значи да би у наредну годину, у најбољем случају, ушли са привременим финансирањем.

– Треба имати у виду да тек када се конституише скупштинска већина, почињу компликовани међустраначки разговори и избори начелника одјељења и других органа. Поред свега тога, буџет треба планирати након године која је била изузетно тешка за читав свијет, па тако и за нас – каже Радојичић.

Он је раније рекао да оваква одлука ЦИК-а цијелу БиХ претвара у Мостар, а сада додаје да ће све локалне заједнице претворити у државни ниво БиХ.

– Само они који брзо конституишу органе власти у најбољем случају имаће буџет крајем јануара или у фебруару, а да не говорим о општинама гдје ће бити међустраначка превирања – закључује Радојичић.

Његово мишљење дијели и једини начелник општине из ПДП-а, први човјек Котор Вароша Зденко Сакан, који каже да нема никакве сумње да ће бити проблема са усвајањем буџета.

– Прије четири године избори су одржани 2. октобра. Ја сам начелничку функцију преузео 11. новембра, а буџет смо усвојили тек посљедњег дана те године, иако смо јако брзо формирали и скупштинску већину и остале органе. Процедура је таква да ће практично бити готово немогуће усвојити буџете до краја ове године – каже Сакан.

Он додаје да не жели да говори о политичким импликацијама одлуке ЦИК-а о одгађању избора за 15. новембар, али истиче да нема никакве сумње да ће бити јако проблематично усвојити буџет за наредну годину.

Старе већине

Начелник Сокоца Милован Бјелица (СДС) каже да ће бити проблема у вези са усвајањем буџета за наредну годину.

– Могу и постојеће скупштинске већине усвојити бар нацрте буџета за наредну годину, а на крају крајева, може се усвојити и одлука о привременом финансирању. Наравно да је најбоље када имате усвојен буџет, али то није нерјешив проблем, иако се слажем да ће изазвати тешкоће – каже Бјелица.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here