ЦИК одлучан у спречавању изборних злоупореба

0
90

Представници Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ и тужилаштава у БиХ закључили су на данашњем онлајн састанку да ће инсистирати спречавању злоупотреба у изборном процесу, као и на процесуирању оних које се, ипак, десе.

На састанку је постигнут општи консензус о спровођењу закључка Високог судског и тужилачког савјета којим се скреће пажња свим тужилаштвима у БиХ да се предмети који се односе на злоупотребу бирачког права, фалсификовања резултата избора и гласања, утврђивање тачних резултата, те осталих предмета, који могу утицати на интегритет изборног процеса дефинишу као приоритет у раду ових институција прије, у току и одређеном времену након избора, до објаве коначних резултата избора.

Закључено је и да је потребна, како се наводи, брза узајамна размјена информација с циљем ефикасног спровођења истражних радњи, саопштено је из ЦИК-а.

С циљем реализације овога закључка, институције ће именовати контакт особе ради омогућавања директног и брзог контакта, затим ће ЦИК што хитније прослиједити пријаве надлежним тужилаштвима у БиХ на поступање.

„Након избора, потребно је интензивирати сарадњу између Центра за едукацију Централне изборне комисије БиХ и ентитетских центара за едукацију судија и тужилаца с циљем едукације тужилаца и судија о питању комплексности изборног процеса, те злоупотреба у изборном процесу“, наведено је у саопштењу.

Учесници су се сагласили да са састанка треба отићи јасна порука јавности да постоји снажно опредјељење надлежних институција да се заштити Изборни закон БиХ, права која из њега произилазе и изборни процес у цјелини.

Главни тужилац БиХ Гордана Tадић истакла је на састанку, који је одржан на иницијативу ЦИК-а, да је Tужилаштво БиХ узело у приоритет рад на предметима злоупотреба у изборном процесу, те да су истраге у току.

Међу више од 30 учесника, састанку су присуствовали Tадићева, те представници ентитетских, кантоналних, окружних тужилаштава и Tужилаштва Брчко дистрикта, шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Кетлин Кавалек, представници Делегације ЕУ у БиХ и америчке Амбасаде у БиХ.

Предсједник ЦИК-а БиХ Жељко Бакалар информисао је учеснике да су донијели одлуку о поступању ЦИК-а БиХ с циљем осигурања тачности, ажурности и интегритета извода из Централног бирачког списка за гласање изван БиХ као и спречавање злоупотреба у вези са гласањем изван БиХ.

Главни тужилац Tужилаштва Брчко дистрикта Зекерија Мујкановић информисао је учеснике састанка о бројним активностима које спроводи то тужилаштво у вези са злоупотребама у изборном процесу, а која су остали учесници састанка оцијенили веома корисним за њихова наредна поступања.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

4 − 2 =