ЦИК БиХ додјелом сертификата изазвао правну недоумицу у Источном Сарајеву: До марта владају два градоначелника

0
193
Централна изборна комисија БиХ (ЦИК) данас је додијелила мандат новоизабраном градоначелнику Источног Сарајева Љубиши Ћосићу из СНСД-а, иако актуелном градоначелнику и функционеру ПДП-а Ненаду Вуковићу четворогодишњи мандат који му је додијелио ЦИК истиче 17. марта наредне године.
Због тога су Ћосић и Вуковић доведени у ситуацију да се у наредна скоро три мјесеца понашају као “особа А” и “особа Б” у популарној квизашкој игри детекције и да и један и други говоре “ја сам градоначелник Источног Сарајева”.Њих двојица одговорност за новонасталу ситуацију адресирају на различите адресе, па тако Ћосић тврди да примопредају дужности оспоравају кадрови СДС-а и ПДП-а који, како је рекао, “желе да подијеле два и по милиона кредита који је легао на рачун града након избора”.С друге стране, Вуковић најодговорнијим сматра СНСД на чији приједлог је у фебруару ове године по хитном поступку донесен Закон о граду Источно Сарајево којим је, како каже, “изазван садашњи правни вакуум”.

Ћосић каже да је од ЦИК-а преузео сертификат о добијању функције градоначелника, истичући да је ЦИК институција која расписује, проводи и проглашава резултате избора.

– Народна скупштина РС 20. фебруара ове године усвојила је Закон о граду Источно Сарајево који је прописао директан избор градоначелника. ЦИК је по том закону провео изборе, резултати су потврђени 15. децембра, од ЦИК-а сам добио сертификат о додјели мандата, а у Закону у локалној управи и самоуправи РС јасно пише да новоизабрани градоначелник преузима дужност осам дана од дана стицања мандата – каже Ћосић.

Он истиче да позадина свега овога није никаква правна битка, него покушај неколико људи из СДС-а и ПДП-а да у наредних мјесец-два задрже контролу над градом, да у том периоду потроше новац од кредита и заврше бројне незаконите послове и процедуре.

– Заиста ме жалости да као људи нису у стању да признају пораз и на сваки могући начин покушавају да доведу у питање мој избор – каже Ћосић.

Ненад Вуковић одбацује оптужбе на рачун његове странке и коалиционих партнера и каже да је приликом доношења Закона о граду Источно Сарајево упозоравао да би могло доћи до ове ситуације.

– Слао сам дописе на бројне адресе и указивао на недостатке, али никада ни од кога нисам добио одговор. Све ово до чега је дошло резултат је тога што је Закон о граду Источно Сарајево усвојен по хитном поступку који при томе није предложило ресорно министарство, већ Клуб посланика СНСД-а – категоричан је Вуковић.

Он истиче да ни приликом предлагања закона, као ни данас није био против директног избора градоначелника, јер то сматра добрим рјешењем, али је против тога да се закони доносе наврат-нанос, што је, како каже, постало правило СНСД-а.

– Прецизно је прописано под којим условима престаје мандат градоначелника, а пошто ниједан од тих услова није испуњен, мој мандат траје до 17. марта – каже Вуковић.

СИВЕ ЕМИНЕНЦИЈЕ

Љубиша Ћосић каже да ће се, уколико буде отежан поступак примопредаје дужности, обратити Народној скупштини РС, Влади Српске и Министарству управе и локалне самоуправе и да они треба да одговоре да ли су његови ставови исправни.

– Повиноваћу се ставовима које добијем. Међутим ово што се дешава и што покушава да подметне руководство града раде сиве еминенције из сјене које покушавају све да оспоре, а све у функцији даљег трошења новца из градске касе – навео је Ћосић.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

thirteen − 10 =