Цијене нафте порасле четврту седмицу заредом

0
544

Цијене нафте на свјетским тржиштима порасле су и прошлоге седмице, четврту заредом, јер многе земље у свијету постпено покрећу економске активности с обзиром на успоравање ширења коронавируса па се очекује опоравак потражње.

На лондонском тржишту цијена барела је прошле седмице порасла 8 одсто, на 35,13 долара, док је на америчком тржишту барел поскупио око 13 одсто, на 33,25 долара.

У протекла 24 часа цијене нафте знатно порасле

У посљедње четири седмице цијене нафте су знатно порасле јер многе земље ублажавају рестриктивне мјере уведене ради сузбијања ширења коронавируса па се покреће економска активност, а потражња за нафтом јача.

Ипак, цијене нафте су и даље око 40 одсто ниже у односу на почетак године јер је парализа највећих свјетских економија због коронакризе у марту и априлу изазвала оштар пад потражње.

„Коронавирус поништио је децентију раста свјетске потражње за нафтом и опоравак ће бити спор“, каже Стивен Бренок ренноцк из консултантске куће ПВМ.

Највећи свјетски произвођачи оштро смањили производњу

Међутим, како би потпомогли цијене, највећи свјетски произвођачи већ су оштро смањили производњу. Недавно су Организација земаља извозница нафте (ОPEC) и самостални произвођачи на челу с Русијом договорили највеће смањење производње у историји, за 9,7 милиона барела дневно, што је ступило на снагу 1. маја.

Подаци о извозу показују да је OPEC+ снажно кренуо у провођење договореног, а на топљење вишкова понуде указује и пад залиха сирове нафте у САД-у прошле седмице.

Због ниских цијена производњу нафте смањују и амерички произвођачи, на шта указује вишемјесечни пад броја активних бушотинских постројења.

У петак је компанија Бејкер Хагс објавила да је прошле седмице број активних бушотинских постројења у САД-у пао десету седмицу заредом, и то за 21 постројење, на њих само 318, најнижи ниво од 1940., од када се ти подаци прате.

Трговци на опрезу од другог вала пандемије

Због тога, трговци су на опрезу јер је могућ други талас пандемије коронавируса.

„Други талас ширења коронавируса није толико далека могућност, а нови круг блокаде економије могао би врло брзо срушити цијене нафте на знатно ниже нивое. Тржиште то зна“, каже Паила Родригез Масиу, аналитичарка у компанији Рустад Енерџи.

Крајем седмице цијене нафте биле су под притиском и због раста напетости између САД-а и Кине, након што је предсједник САД-а Доналд Трамп поручио да ће оштро регаовати ако Кина наметне закон о националној сигурности без воље народа Хонг Конга.

Кина је, наиме, у четвртак најавила доношење новог закона о националној сигурности, након лањских продемократских протеста у Хонг Конгу, којим би се Хонг Конгу забранило одцјепљење од Кине, уплитање из иностранства, терористичке активности, као и све друге активности за које се процијени да поткопавају средишњу власт у Пекингу.

Уз то, америчке власти свако мало оптужују Кину да није довољно учинила на сузбијању коронавируса. Кина, пак, поручује да се неће суздржавати од ескалације тензија.

А то наводи улагаче на опрез. „Улагачи поновно морају маневристаи кроз све жешћи вербални рат између САД-а и Кине“, каже Стивен Бренок.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here