Буџет Српске оштећен за укупно 195.869 КМ

0
580
Пореска управа Републике Српске поднијела је Окружном јавном тужилаштву Бањалука два извјештаја против одговорног лица у предузећу „РТМ маркетинг“ Бањалука због сумње да је чињењем кривичних дјела оштетило буџет Републике Српске за укупно 195.869 КМ, саопштено је из ове управе.

У саопштењу се додаје да су инспектори Одјељења за истраге и обавјештајне послове Пореске управе против тог лица поднијели извјештај о почињеном кривичном дјелу утаја пореза и доприноса због тога што је као одговорно лице и власник „РТМ маркетинга“ Бањалука у 2019. години избјегло плаћање пореза прописаних пореским законодавством Српске.

Ово лице је, наводи се у саопштењу, избјегавало плаћање пореза дајући лажне податке у Пореској пријави и годишњим финансијским извјештајима о свом стеченом опорезивом приходу и другим чињеницама, те је на тај начин ускратило средства која представљају јавни приход у износу од 88.144 КМ.

Из Пореске управе наводе да је провјерама утврђено да то лице за наведени период не посједује вјеродостојну документацију којом би оправдао трошење новчаних средстава из благајне у пословне сврхе.

Против тог лица поднесен је и извјештај због сумње да почињено кривично дјело неправилно издвајање средстава правног лица, чиме је по буџет Српске причињена штета у износу од 107.725 КМ.

– Провјерама је утврђено да је то лице у периоду од 13. августа 2018. до 30. јуна ове године, након блокаде трансакционих рачуна предузећа у банкама од Пореске управе Српске, наставило пословање преко благајне предузећа тако што је сва потраживања пословног субјекта наплаћивао у готовини преко благајне – појашњава се у саопштењу.

Умјесто да та наплаћена средства положи на жиро-рачуне пословног субјекта у банкама, истиче се у саопштењу, одговорно лице у „РТМ маркетингу“ је из тих средстава измиривало потраживања добављача, трошкове горива и мазива, рачуне за телефоне, електричну енергију, плате и друго те је на тај начин онемогућио Пореску управу Српске да наплати доспјеле пореске обавезе наложене рјешењима о принудној наплати.

Инспектори Пореске управе Републике Српске и у наредном периоду ће у складу са законским овлаштењима наставити интензиван рад на терену, с циљем разоткривања кривичних дјела из области пореза, а чијим чињењем се наноси штета буџету Републике Српске.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here