Budimo humani: Majci i sinu ruševna kuća jedini dom

0
597

Goranka Jungić sa maloljetnim sinom Aleksandrom živi u trošnoj kući izgrađenoj 1939. godine u Banjaluci. Kuća je jako oštećena u zemljotresu 1969. godine i nikada do kraja nije sanirana.

Kuća bez adekvatne izolacije, u kojoj su zidovi crni od vlage, a pukotine od davnog zemljotresa još stoje nezakrpane, porodici Jungić je jedini dom.

Jungićeva, nezaposlena majka srednjoškolca, nakon muževe smrti živi od socijalne pomoći, a po hranu ide u Crveni krst.

„Pare koje dobijem iz Centra za socijalni rad dam djetetu za školu, a od para koje ostane platim račun za struju“, priča Jungićeva.

Ona kroz suze dodaje da zimi ulazna vrata često zalede pa ih ne mogu ni zaključati, a strop se obrušava sve više svaki dan. Najgore im je što nerijetko i krov prokišnjava, pa i ovako trošna kuća bude puna vode.

Jedinu nadu za bolje sutra Jungićeva vidi u školovanju sina, koji sada završava drugi razred Ugostiteljske škole u Banjaluci.

„Važno je da završi školu i da se zaposli. On će sada stasati u odraslog momka, a ova kuća bi trebalo da bude njegova kada se osamostali“, kaže Jungićeva.

UG „Nova generacija“ započelo humanitarni projekat rekonstrukcije kuće

Težak život porodice Jungić mogao bi dobiti srećan preokret jer bi uskoro mogao početi humanitarni projekat rekonstrukcije njihovog porodičnog doma koji je pokrenulo Udruženje „Nova generacija“ ako dobije donacije.

U Udruženju „Nova generacija“ kažu da je Aleksandar njihov korisnik od otvaranja Dnevnog centra za djecu.

„Aleksandar je naš prvi korisnik, ali kada napuni 18 godina, neće moći da koristi usluge našeg centra kao do sada, pa smo odlučili da pokrenemo ovaj projekat i obezbijedimo mu sigurniju budućnost“, rekla je Željka Ciganović, koordinatorka ovog projekta.

Ciganovićeva dodaje da je za kompletnu sanaciju kuće po predračunu potrebno oko 42.000 KM.

„To je mnogo novca, potrebna nam je sva pomoć koju možemo dobiti da bismo porodici Jungić obezbijedili dom kakav zaslužuje“, rekla je Ciganovićeva.

Svi mogu pomoći!

Udruženje „Nova generacija“ poziva sve koji mogu da pomognu porodici Jungić i obezbijede im bolju budućnost.

Svaki vid pomoći je dobrodošao, bilo u materijalu, novčanim sredstvima ili sličnom. Svi zainteresovani ih mogu kontaktirati na broj telefona 051/923-270 ili na email adresu info@novageneracija.org.

Za potrebe ovog projekta otvoren je i žiro račun:

UDRUŽENJE NOVA GENERACIJA BANJA LUKA – AKCIJA OBNOVE KUĆE PORODICI JUNGIĆ 562-099-81-44-44-06-91.

 

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here