Бруцоше чека 4.016 индекса

0
681
 На јавним високошколским установама у Републици Српској у академској 2020/2021. години биће мјеста за 4.016 редовних студената који се уписују у прву годину првог циклуса студија, што је за 179 мјеста мање него лани.

Наведено је то у одлуци Владе РС која одлучује о броју студената који се финансирају и суфинансирају из буџета Републике, док јавне високошколске установе саме одређују број самофинансирајућих, ванредних и бруцоша из страних држава.

Према одлуци Владе, која је објављена у “Службеном гласнику РС”, на Универзитету у Бањалуци биће мјеста за 2.197 редовних студената прве године првог циклуса студија, што је за 28 мјеста више у односу на протеклу академску годину.

На Универзитету у Источном Сарајеву одобрен је упис 1.639 бруцоша, што је за 207 мање у односу на прошлу годину. Влада је одобрила и упис 130 редовних студената на Високу медицинску школу у Приједору и 50 на Високу школу за туризам и хотелијерство у Требињу.

Ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин каже за “Глас Српске” да су уписне квоте за ову годину базиране на оствареном упису из претходне академске године.

– У академској 2019/2020. години остварили смо упис око 2.100 студената у сва три уписна рока, тако да и ове године очекујемо да ситуација буде слична – рекао је Гајанин и нагласио да су многи студијски програми иновирани у складу са европским препорукама.

Гајанин истиче да високошколске установе ишчекују усвајање новог закона о високом образовању, према којем би сви редовни студенти који дају годину за годином, без обнове, имали бесплатно школовање.

– То је најбоља препорука за студирање у Српској – поручио је Гајанин.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић каже за “Глас Српске” да су уписне квоте смањене у односу на прошлу академску годину на свим студијским програмима осим на медицини, гдје је понуђено више мјеста за стране држављане.

– Смањили смо уписне квоте да не долазимо у ситуацију да тражимо 2.000, а упишемо пола од тога. Сматрам да је на појединим студијским програмима могао бити још коригован број мјеста, али и ово је помак у односу на то како је било раније – рекао је Кулић.

Додао је да су очекивања у вези са заинтересованошћу свршених средњошколаца за школовање на домаћим факултетима подијељена те да ће на то много утицати усвајање новог закона.

– Надам се да ће закон ускоро у Народну скупштину РС и да ће бити усвојен до почетка академске године. Од тога највише очекујемо – рекао је Кулић.

Када је ријеч о новим студијским програмима, Кулић каже да будуће бруцоше очекује и студијски програм медицина на енглеском језику на Медицинском факултету у Фочи, док је на трећем циклусу студија понуђен нови студијски програм биоинжењеринг и медицинска информатика, који се реализује на Медицинском, Електротехничком и Машинском факултету.

Други циклус

Према одлуци Владе РС, у прву годину другог циклуса студија моћи ће се уписати 1.137 редовних студената, што је за 15 мање у односу на претходну академску годину. Од укупног броја 688 мјеста чека редовне студенте на Универзитету у Бањалуци, а 449 студенте на Универзитету у Источном Сарајеву.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here