Боља позиција за умјетнике и стручњаке у култури

 Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић позвала је јуче умјетнике и стручњаке у култури да поднесу захтјев за уписивање у Регистар умјетника и Регистар стручњака у култури, с намјером да регистри буду базе података.

– Ова евиденција је први корак ка уређивању области и успостављању система, који би имао за циљ праћење и анализу рада и доприноса умјетника и стручњака развоју културе у Републици Српској – рекла је Тривићева.

Право да поднесе захтјев има свако физичко лице које је држављанин Републике Српске и БиХ, којем је пребивалиште у Српској непрекидно у посљедње три године и које се најмање три године бави умјетничком дјелатношћу, независно од стеченог образовања, а које у континуитету обавља умјетничке дјелатности и има објављена и јавно доступна дјела.

Истакнут је значај континуитета обављања умјетничке дјелатности и објављена и јавно доступна дјела.

– Министарство ће израдити систем, јер ће уписом у регистре у култури умјетници дати допринос развоју различитих удружења. Законом о култури предвидјели смо додјелу статуса удружењима у култури. Имаћемо репрезентативна удружења, репрезентативна струковна и остала удружења. – рекла је помоћница министра за културу Тања Ђаковић.

– Тамо гдје имамо два струковна удружења у култури, већи број бодова добиће они који имају већи број регистрованих умјетника и стручњака- рекла је Ђаковић, те нагласила да је ово почетни корак зацртан Стратегијом развоја културе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here