Блокирани закључци Савјета ЕУ о проширењу на западни Балкан

0
759
Закључци Савјета ЕУ о проширењу на земље западног Балкана блокирани су и мало је вјероватно да ће бити усвојени како је планирано на сутрашњем састанку Савјета, сазнаје Танјуг у Бриселу.

 

Из Савјета кажу да је остало „још пар сати“ за евентуални договор, а ЕУ министри општих послова на агенди сутрашњег састанка питање проширења ставили су под тачком „сви остали послови“.

Истовремено, најављено је да се питање проширења неће наћи ни на агенди састанка лидера ЕУ 27 који на самит у Брисел долазе 10. и 11. децембра.

– Није немогуће да се питање проширења не покрене, али агенда је већ препуна – оцјењују у Бриселу.

Из немачког предсједавања Савјетом ЕУ кажу да су фрустрирани због немогућности напретка по питању преговарачког оквира за Сјеверну Македонију који је, бар тренутно, блокирао процес усвајања закључака о свим земљама из процеса прооширења.

– Учинили смо све што је било могуће да би дошло до компромиса, али до овога тренутка то је немогуће урадити. Незадовољни смо чињеницом да Бугарска блокира приступне преговоре због билатералих историјских питања која не припадају контексту проширења – наводи високи ЕУ дипломата.

Он наводи да је због блокаде преговарачког оквира за Сјеверну Македонију, блокирана и Албанија.

– Цијела ствар је блокирана и то је заиста неповољно – закључују у Бриселу.

У Бриселу напомињу да се преговори настављају, али да нема много оптимизма око позитивног исхода до краја године.

Савјет је у нацрту закључака потврдио посвећеност проширењу и навео да је ЕУ одлучна да ојача и интензивира ангажовање на свим нивоима како би подстакла политичку, економску и социјалну трансформацију Западног Балкана, укључујући даљу помоћ засновану на опипљивом напретку у владавини права и друштвено-економским реформама.

– Савјет се радује одржавању прве међувладине конференције са Сјеверном Македонијом и, под условом да су испуњени усови из закључака Савјета из марта, са Албанијом што је прије могуће након што Савјет одобри преговарачке оквире са тим земљама – наводи се у нацрту закључака.

Како пише у нацрту документа, нови приступ проширењу ЕУ (нова методологија) са још снажнијим тежиштем на фундаменталним реформама и са циљем да се процес приступања учини предвидљивијим, кредибилнијим и динамичнијим, заснован је на објективним критеријумима и ригорозним условљавањима и реверзибилности.

Савјет у том контексту истиче да је значајно да се обезбиједи то да ЕУ може да очува и продуби свој развој, укључујући капацитете да прими нове чланице.

С обзиром на тренутно стање реформи партнера на Западном Балкану, Савјет је истакао хитну потребу да се регион усредсреди на темељне реформе како би се отклонили бројни структурни недостаци у областима владавине права, основних права, јачања демократских институција и реформе јавне администрације, као и око економских критеријума.

– Чврсти и одрживи резултати у спровођењу реформи и конкретни и опипљиви резултати у тим кључним областима остају од суштинског значаја, посебно за одредјивање укупног темпа приступних преговора“ -истиче се у документу и додаје да земље западног Балкана треба да се усмјере на темељне реформе, заштиту основних права, функционисање и независност демократских институција, као и регионалну сарадњу.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here