Благи раст броја заражених у Палама, епидемиолошка ситуација под контролом

0
489

Југовић је рекао новинарима да активно прате ситуацију, те да ће, уколико број заражених буде растао, сазвати сједницу Општинског штаба за ванредне ситуације.

“Закључили смо да постоји благи тренд раста броја заражених, али ситуација није алармантна. Сматрамо да је то због породичних окупљања за вријеме протеклих празника, а имамо и појачану фреквенцију туриста и гостију на Јахорини. То све на одређени начин може допринијети расту броја обољелих”, појаснио је Југовић.

Он је истакао да се грађани морају чувати, посебно у прелазном периоду који наступа, када је активан и велики број сезонских вируса грипа.

Југовић је апеловао и да се грађани не опуштају, већ да наставе да воде рачуна о мјерама заштите, посебно када су у питању породични скупови.

Он је напоменуо и да ће ова локална заједница настојати да набави сву неопходну заштитну опрему и да увијек дају пуну подршку паљанској здравственој установи.

Шарац је објаснио да се у посљедњих десетак дана осјети благи раст броја заражених, да је на Палама тренутно активно 28 случајева вируса корона, али да ће велики број њих ускоро бити опорављен.

Он је нагласио да то није ништа аларманто, те да је епидемиолошка ситуација под контролом.

“Разлог расту броја заражених су празници и породична окупљања у протеклом периоду. Имамо контакт и са Сарајевом јер људи доле раде и самим тим постоји могућност да се заразе. Разлог свакако може бити и Јахорина, јер смо имали велики број посјета туриста, који су у свакодневном додиру са становницима Пала, тако да и они могу да донесу вирус корона”, рекао је Шарац.

Он је додао да се на планини ради узорковање туриста које не иде преко Дома здравља Пале, те је указао на добру сарадњу са Олимпијским центром “Јахорина” гдје им пружају здравствене услуге преко Хитне медицинске помоћи, лабораторије и РТГ службе.

Шарац је навео да све службе Дома здравља “Пале” раде у пуном капацитету и на вријеме збрињавају све пацијенте, те да су спремни да одговоре свим изазовима, уколико се епидемиолошка ситуација буде погоршавала.

Шарац је апеловао да грађани буду максимално опрезни и поштују све препоручене епидемиолошке мјере, јер су оне најефикаснији начин за заштиту од вируса корона, а да би савладали пандемију, потребан је заједнички рад, стрпљење и пажња.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here