Bjeguncu organizovali boravak u BiH, maloljetne migrante odvezli do hrvatske granice

0
741

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Siniše Šakića (33) i Zorana Miloševića (39) koji se sumnjiče da su u namjeri pribavljanja 2.500 evra prevezli ilegalnog migranta koji je bio u bijegu od pravosudnih institucija Njemačke i omogućili mu boravak na teritoriji BiH.

-Optuženi su tokom januara 2018. godine dogovorili prevoz, smještaj i druge usluge za vrijeme boravka migranta na teritoriji BiH. Prvooptuženom ilegalni migrant je uplatio putem banke u Njemačkoj navedeni novčanom iznos – navedeno je u optužnici.

Na teritoriju BiH migrant je ušao ilegalno, mimo graničnog prelaza, gdje su ga neposredno poslije, na području Novog Grada, po prethodnom dogovoru čekali optuženi, zatim su vozilom kojim je upravljao drugooptuženi krenuli prema Prijedoru, nakon čega ih je na magistralnom putu zaustavila i kontrolisala policija.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu i protiv Nedžiba Đone (43) i Amela Ušanovića (33) koji se terete da su tokom prošle godine počinili krijumčarenje ilegalnih migranata na teritoriji BiH, među kojima je bilo i maloljetnih osoba.

-Optuženi se terete, da su tokom septembra 2017. godine po prethodnom dogovoru, preuzeli 10 ilegalnih migranata, među kojima je bilo 6 maljetnih osoba sa područja Kosova, te 4 osobe nepoznatog porijekla. Ilegalne migrante bez važećih putnih isprava, povezli su u pravcu Bihaća kako bi im omogućili nezakonit prelazak na područje Hrvatske i dalje kretanje prema zemljama EU – rečeno je u Tužilaštvu BiH. Oni su, zajedno sa ilegalnim migrantima, otkriveni od strane službenika Granične policije BiH.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here