Бивши официр ЦИА: Америчка пропаганда Србе окривила за рат и распад бивше Југославије

0
568
Бивши официр ЦИА Роберт Баер изјавио је да је циљ америчке пропаганде био да завади бивше југословенске државе, а Србија је означена као одговорна за рат и насиље.

“Морали смо изабрати жртвено јагње које би било криво за све. Неко ко би био одговоран за рат и насиље. Србије је изабрана јер је на неки начин била насљедница Југославије”, рекао је овај бивши високи изасланик и официр ЦИА.

Баер је аутор многих дјела у којима је одавао информације о ЦИА и о администрацији Била Клинтон и Џорџа Буша, због чега је неколико пута хапшен и привођен.

О позадини рата у СФРЈ говорио је за портал “Вебтрибуне.рс”, те је испричао како је 12. јануара 1991. године са још три агента стигао хеликоптером у Сарајево са задатком да припазе на “наводне терористе српске националности, који би требало да нападну Сарајево”.

Баер је истакао да су добили фајлове да група по имену “Врховна Србија” планира извести бомбашке нападе на кључне зграде у Сарајеву због жеље да Босна изађе из тадашње Југославије, али да их је централа ЦИА преварила јер таква група никада није постојала.

“Имали смо задатак да упозоравамо и да ширимо панику међу политичарима у Босни, једноставно пунили смо им главу да ће Срби да нападну. У почетку смо и ми прихватили причу, али послије смо се мало запитали. Зашто дижемо панику кад та група олигледно ни не постоји”, додао је Баер.

Он је рекао да се та операција за њега завршила након двије недјеље и да је добио нови задатак у Словенији за коју је добио инструкције да је спремна да прогласи независност.

“Дали су нам паре, неколико милиона долара, уз тај новац ми смо финансирали разне невладине организације, опозиционе странке и разне политичаре који су распаљивали мржњу”, навео је Баер.

На питање да наброји политичаре који су у бившој Југославији били плаћени од ЦИА, он је одговорио да су међу њима били Стипе Месић, Фрањо Туђман, Алија Изебеговић, многи савјетници и чланови владе Југославије, поједине војне формације.

Баер је испричао и да је за све био задатак да се путем телевизије шири мржња, национализам, истичу разлике међу људима, те је навео примјер да су поједини агенти ЦИА били задужени за писање званичних изјава које би спикери читали на вијестима.

Одговарајући на питање зашто се распала Југославија, он је рекао да су људи који су некад хушкали на рат, а уједно приповједали о миру, сада власници компанија које експлоатишу разна рудна богатства и слично.

“Једноставно, направили су од вас робове, ваши људи раде за џабе и тај производ иде у Њемачку и Америку, они зарађују. А ви још на крају морате да откупите и увезете оно што сте сами направили, пошто немате новца, морате се задужити, то је читава прича са цијелим Балканом”, закључио је Баер.

Када је ријеч о Косову, према његовим ријечима, “одузето” је од Србије из два разлога, прво због рудних и природних ресурса, а друго јер је војна база НАТО-а.

Људима из бивше Југославије Баер је поручио да забораве прошлост, јер је она исценирана и лажирана.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here