БиХ једина у Европи са високим ризиком од тероризма

0
569

БиХ је једина земља у Европи, не рачунајући Турску, са високим ризиком за пословање када је питању тероризам и политичко насиље, наводи се у годишњем извјештају агенције АОН, водеће агенције у свијету у области процјене глобалног ризика за пословање компанија и осигуравајућих кућа.

У извјештају се наводи да је БиХ по сва три критеријума – политички ризик, ризик од тероризма и политичког насиља – означена као земља са високим ризиком.

– У земљи није забиљежен ниједан терористички напад још од 2015. године, али остаје пријетња од тероризма због потенцијалних повратника из екстремних исламистичких група из Ирака и Сирије – наводи се у извјештају.

Поред највишег ризика у Европи о питању тероризма и политичког насиља, агенција АОН оцјењује да је БиХ по осталим параметрима земља са средњим до високим ризиком, али да и даље има укупни високи ризик у односу на остале земље источне Европе.

– Иако је корупција и даље ризик по бизнис, предузимају се напори да се она смањи како земља наставља пут ка придружењу Европској унији. Земља наставља да има­ средњи до високи ризик од уплитања власти у економију, слабу заштиту имовинских права и слабу инфраструктуру. Упркос релативно здравом односу дуг – БДП, власт се суочава са потешкоћом прикупљања капитала (и коришћења помоћи коју добија). То повећава укупни економски ризик – наводи се у извјештају.

Декан бањалучког Факултета за безбједност и заштиту и савјетник предсједнице РС за безбједност Слободан Жупљанин каже да нама не треба никаква свјетска агенција да нам то каже.

– Сви у БиХ знају да је то тако, али о томе се не говори. Шта је са људима који су означени као безбједносна пријетња? Шта је са терористичким ћелијама за које се сумња да постоје по параџематима? Шта је са људима који су припремани у БиХ, а учествовали су у терористичким актима ван БиХ – пита Жупљанин.

Он каже да то што у БиХ у посљедњих пет година није било терористичких аката не значи да у БиХ не постоје терористичка језгра и центри за обуку терориста.

– Очигледно да службе надлежне за борбу против тероризма или не прате безбједносно интересантна лица или не објављују процјену стања, већ тај посао остављају агенцијама као што је АОН. Ни једно, ни друго није добро – каже Жупљанин.

Бивши министар унутрашњих послова РС Радислав Јовичић каже да БиХ није ништа више угрожена од било које западне земље.

– Основно обиљежје тероризма је ширење страха и панике с циљем што већег привлачења пажње. Шта ће на глобалном плану добити онај ко изврши терористички акт у земљи као што је БиХ? Неће добити ништа и зато сматрам да је БиХ мање угрожена него западне земље – каже Јовичић.

Ипак, он сматра да се терористи у БиХ осјећају комотније због разних фактора.

– У случају да изврше терористички акт, брзо могу да се склоне због споре и лоше размјене података између безбједносних служби. Из тог угла је оправдана оцјена агенције АОН о високом ризику по пословање – каже Јовичић.

Отцјепљење

У извјештају агенције АОН наводи се да политички систем наставља бити нестабилан уз образложење да је “трочланом Предсједништву било потребно десет мјесеци да се сложи око формирања власти након општих избора 2018. године”.

– Етнички Срби врше притисак да се отцијепи Република Српска, због чега постоји ризик од конфликта и протеста – наводи се у извјештају.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here